Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Karriärcoachen Viveka Andersson.

Utveckla din tjänst på dina villkor

Fråga: Jag har varit flera år på min arbetsplats och trivs med min roll. Har stor frihet, men min chef tar inte in mina visioner. Får höra att det är mycket vi borde göra, men när jag föreslår olika mål så får jag aldrig gehör. Vi arbetar kortsiktigt och jag känner mig inte nöjd med min insats, och får ibland indikationer från andra att jag inte gjort tillräckligt. Nu funderar jag på att söka nytt jobb.

Läs också: Hur kan jag utvecklas utan att byta arbetsgivare?

Vill bara börja med att säga att den här frågan är mer vanlig än man tror. Många tjänster i dag har en väldigt otydlig arbetsbeskrivning eller så finns det ingen alls. Vi är i dag många gånger väldigt målstyrda och det känns ofta positivt för dig som arbetstagare eftersom man får stor frihet, men baksidan är att det många gånger inte finns tillräckligt tydliga mål, eller framförallt, inte några mandat eller resurser för att kunna göra en större förändring och nå dit man tror sig önska.

Med otydliga mål så blir även förväntningarna väldigt varierande. Dina kollegor kan känna att det som verkar ha utlovats inte genomförs, eftersom projekten nästan aldrig slutförs.

Läs också: Mätbara mål bra vid lönesamtal

Många gånger kan det ha saknats tillräckligt med personal, kompetens eller pengar för att nå målen. Vi får också väldigt sällan tid till reflektion och uppföljning för att utvärdera resultaten och på så sätt revidera och ändra tills man uppnått det som önskas.

Det viktiga för dig nu är att se till att du inför dig själv är tydlig med vad målen är, vad du vill utföra och därmed känna dig nöjd när du har nått dit. Försök att hitta en acceptans i att vissa saker kan du inte påverka, och har du försökt om och om igen så måste du bryta mönstret.

Kanske kan du höra med dina kollegor vad de önskar och utifrån detta sätta realistiska mål inför dig själv som du delger din chef, för att visa vad det är du kommer att arbeta med inom ramen för din roll. Förhoppningsvis känner du att du får mer kontroll på detta sätt och då kan du utveckla tjänsten på dina villkor.

Läs också: En karriärplan hjälper och leder rätt på vägen

Mer från: , ,