Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Tydliggör dina egna mål och motiv

Jag skulle vilja våga ta steget och bli chef, men det verkar som att alla chefsjobb som finns så ska man ha erfarenhet av att ha jobbat som ledare innan. Jag är 45 år och har inte jobbat som chef. Är det för sent för mig att försöka bli ledare? Vad och hur kan jag göra för att öka på oddsen att jag ska få komma till intervju? Karriärcoach Viveka Andersson svarar.

Vad spännande att du vill göra något annat och funderar på att bli chef. Har du även funderat på varför du vill bli chef? Är det för att få mer ansvar eller vill du få andra att växa och dela med dig av din kunskap? Känns det som enda sättet att komma vidare i karriären?

Viveka Andersson.

Vad det än är som gör att du vill bli chef, oavsett din ålder, så behöver du förstå vad målet är för just dig och vad det är du vill åstadkomma. Genom att tydliggöra för dig själv vad ditt motiv är, så blir det lättare att kommunicera till andra varför du är rätt person för rollen. 

Läs också: Pedagogiska chefer mest eftertraktade

När du nu vet varför du vill bli chef så är det bra att bygga på med relevant kunskap och erfarenhet. Kanske behöver du gå en kurs i ledarskap? Finns det roller eller projekt där du arbetar idag, där du kan få mer ansvar och ta ett ledarskap? Genom att visa att du vill framåt och göra ett bra jobb så har du bättre argument för varför man ska välja dig som chef.  Det är inte bara i ditt lönearbete som du kan skaffa dig erfarenhet. Kanske har du varit ledare i någon förening på din fritid och haft stort ansvar? Allt detta bidrar till att du bygger på din kompetens och samtidigt skapar det en trygghet för dig att veta att du har det som krävs för att vara en ledare. 

Ytterligare ett sätt att lära sig mer om chefsrollen är genom att prata med personer som redan har en sådan roll som du önskar.  Vad har de gjort för att komma dit de är idag och vilka tips har de att ge dig när du nu vill söka chefstjänster?  Att nätverka blir extra viktigt för dig och ger dig större möjligheter att få rekommendationer. 

Vi föds inte som chefer. Alla som har rollen idag har någon gång behövt ta ett första steg och varit nya i sina roller. 

Läs också: Chefen måste kliva fram

Viveka Andersson

är rekryterare och karriärcoach på Newstart.

Mer från: , ,