Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Ställ rätt frågor om jobbet

Det finns frågor som får dig att glänsa på anställningsintervjun – och så finns det frågor som får dig att sjunka som en cementklump i rekryterarens ögon. Viveka Andersson, karriärcoach på Newstart vet.

På en intervju gäller det att komma förberedd med egna frågor till rekryteringsfirman eller den potentiella arbetsgivaren. Den som inte ställer frågor kan riskera att uppfattas som oengagerad.

– De flesta tjänster för civilekonomer förutsätter att du kan ta egna initiativ. Att då inte ha några frågor på intervjun ger fel intryck. Visa att du är nyfiken och har ett driv, säger Viveka Andersson.

Grundregeln är att vara lyhörd och lugnt vänta in din chans till att ställa frågor. Bra frågor är: Vilka förväntningar har ni på mig i den här tjänsten? Vilka arbetsuppgifter ingår? Hur ser arbetsgruppen ut? Samt lite längre fram i processen: Hur ser ni att företaget utvecklas de närmaste åren?

– Det är stor skillnad på vad du kan få svar på om du har din blivande chef framför dig eller om intervjun sker hos en rekryteringsfirma, poängterar Viveka.

Något som inte hör hemma på en första intervju är frågor kring vad DU kan få för karriärmöjligheter genom att bli anställd.

– Visa i stället att du är fokuserad på vad du kan göra för arbetsgivaren, vad du kan bidra med till deras verksamhet.