Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Snacket går – vågar jag ta det nya jobbet?

Fråga: Jag har fått ett lockande jobberbjudande, men hört rykten om att det är på en dysfunktionell arbetsplats. Hur tar jag reda på hur allvarligt det är och hur det kan påverka mig, och ska jag låta det inverka på mitt beslut?

Vad roligt att du har fått ett erbjudande! Även om det känns spännande så är det alltid bra att tänka igenom för- och nackdelar kring en ny tjänst. Det som har hänt dig nu gör det inte lättare att ta ett beslut.

Först och främst vill jag att du reflekterar över från vem eller var du fick informationen. Kom den från någon inne i organisationen eller kom den i andra hand som ett rykte? Se till att ta reda på om det är en tillförlitlig källa.

Läs också: Är du en mobbare utan att veta om det?

Fundera också över din egen ”magkänsla”. Hur kändes det när du var på intervjun? Hur väl blev du mottagen och hur professionellt gick rekryteringsprocessen till? Vad blev ditt intryck av arbetsplatsen och vad fick du för känsla när du träffade din blivande chef och eventuellt också en medarbetare?

Kanske ryktet rör framför allt en annan del av företaget och då får du fundera på hur mycket det skulle kunna påverka just din tjänst.

Allt det här är uppgifter som inverkar på ditt beslut och som kan göra det tydligare för dig att ta ställning till det du har fått höra. Gå nu igenom och gör en ordentlig konsekvensanalys på hela situationen samt använd de möjligheter du har för att ta reda på om ryktet är sant.

Här kommer några frågor du bör besvara innan du tar ditt slutliga beslut.

  • Var kommer källan ifrån?
  • Har du någon i ditt kontaktnät som arbetar där i dag som du kan få tillförlitlig information av?
  • Hur verkar din blivande chef? Fick du bra förtroende?
  • Hur ser personalomsättningen ut?
  • Vad var ditt eget intryck av företaget och de anställda?

Läs också: Småföretagare känner inte till arbetsmiljöreglerna

Mer från: ,