Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Skadar en paus min karriär?

Du har jobbat som controller under några år. Nu vill du ta en paus i karriären och göra något annat en tid. Kommer det att ligga dig i fatet om du, om några år, vill jobba som controller igen? Karriärcoach Viveka Andersson vet hur du ska göra.

”Dagligen möter jag personer som funderar på att byta karriär till en annan tjänst eller inom ett annat område. Det man inte är riktigt säker på är vad man ska göra i stället. Genom att göra en ordentlig självinventering och karriärplan så kan man tydligöra svaren. Det är först när man kommit fram till vad man vill och går vidare med detta, som frågan ovanför kan bli aktuell.

Vi har en hel del föreställningar om vad som är ”rätt” jobb, vad andra ska tycka, eller hur ekonomin kommer att bli om man väljer det man helst av allt vill göra. Detta gäller även när man sedan känner att man måste förklara för andra varför man gjorde dessa val. Här kommer några tips:
1 Berätta vad som gjorde att du tog ett nytt steg i ditt arbetsliv. Du kanske ville starta eget eller blev lockad av att arbeta med något nytt?
2 Försök att visa en röd tråd i ditt arbetsliv. Kanske har dina nya erfarenheter gett dig en bredd inom olika områden och branscher?
3 Att byta jobbinriktning visar att du vill utvecklas och inte är rädd för förändring. Visa detta genom bra exempel och gärna med resultat. 

Det gör det lättare för dig att uttrycka dig inför den blivande arbetsgivaren när du söker dig vidare eller går tillbaks till det du gjorde tidigare.”