Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Ska jag berätta om mitt nuvarande jobb?

Du som blir kallad till anställningsintervju får vara beredd på frågor om ditt nuvarande jobb. Men här gäller det att se upp enligt Viveka Andersson, karriärcoach på Newstart.

I euforin över att ha kommit till intervju och med siktet inställt på att få lämna jobbet som du kanske är trött på är det lätt att säga saker som du inte borde. Exempel är omdömen om den befintliga arbetsplatsen som att du vantrivs eller är missnöjd med chefen.

– När frågor om ditt nuvarande jobb dyker upp bör du radera negativa beskrivningar. Risken är annars att det rekryterande företaget upplever att du i första hand söker dig ifrån något och inte för att du är intresserad av jobbet, säger Viveka Andersson. 

Lyft i stället fram det som är positivt på den nuvarande arbetsplatsen. Att utelämna att man faktiskt vantrivs handlar enligt henne inte om att vara oärlig. 

– Det är lika ärligt att ta upp det positiva.

Frågor om ditt nuvarande jobb kan också skapa osäkerhet om hur mycket du får berätta ur exempelvis konkurrensperspektiv. För grupper som säljare finns det ofta avtal om vad som är sekretessbelagt, berättar Viveka Andersson. För andra grupper kan det vara mer luddigt.

– Man kommer långt med sunt förnuft. Men passerar frågorna gränsen är det viktigt att säga stopp. Det stärker också bilden av dig som någon det går att lita på.

Text: Torbjörn Askman