Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Så klarar du personlighetstestet!

Hur viktiga är personlighetstester vid rekryteringar och vad ska kandidaten tänka på? Karriärcoach Viveka Andersson vet.

”Grattis, du har kommit på intervju. Nu har du blivit tillfrågad att göra ett personlighetstest. Det här är vanligt och inget som man behöver känna oro inför. Det här är en del av hela rekryteringsprocessen och ett komplement för rekryteraren att verifiera det som kommit fram vid intervjuerna. Det brukar vara två olika typer av tester, begåvnings/intelligenstester och attityd/beteendetester. I vissa tester ska du bedöma dig själv eller så ombeds du att välja mellan olika påståenden. Ibland gör man ett så kallat screeningtest, för en första gallring, men det mest förekommande är att testen görs i slutskedet. För vissa chefstjänster kan det vara omfattande tester under en hel dag, i andra fall har man ett kortare test på 45 minuter. Det finns en stor mängd tester att välja mellan, så det är viktigt för kravställaren att veta vad den vill ha bedömt samt att man även tar hänsyn till exempelvis språk och kulturella skillnader. 

Vad ska du som kandidat tänka på  inför ett personlighetstest?

•God självinsikt – hög självkännedom gör att man kan ge en mer komplett bild av sig själv till rekryteraren. 

•Svara ärligt – att inte svara uppriktigt på frågorna kan leda till att man ger ett mixat budskap i sin profil. Det är viktigt att veta att det inte finns något svar som är helt rätt, eller fel. Det är många faktorer som kan påverka och därför blir aldrig en metod 100-procentig.”