Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Så klarar du intervjun!

Att bli kallad till anställningsintervju är en sak. Men att sköta sina kort rätt under intervjun är en annan. Karriärcoach Viveka Andersson berättar om vanliga misstag.

”Grattis, du har blivit kallad till intervju. Nu är det dags att börja förbereda sig. Vad är det man behöver tänka på och vilka ’fällor’ ska man undvika?

När man ska på intervju så gäller det uppenbara; att man kommer i tid, hälsar på de personer som är med vid intervjun samt andra personer man kommer i kontakt med, har kläder som passar för tillfället och ger ett  trevligt intryck. Tyvärr inser inte alla hur viktigt det första intrycket är för det fortsatta samtalet. Den uppfattningen som arbetsgivaren får, är också den som företagets kunder och anställda kan få. Det inte bara meriterna som ska passa, kandidaten ska även passa in i företagskulturen.

Förbered dig också noga på de viktigaste frågorna. Det är förvånansvärt många som inte kan svara på vilka som är de viktigaste resultaten de har åstadkommit i sitt yrkesliv eller hur de på bästa sätt kan tillföra sina kunskaper till företaget man söker till.

Ta reda på under intervjun vad det är som förväntas av dig. Ställ bra frågor kring vad du ska åstadkomma och vad man vill att du ska bidra med. På så sätt kan du som kandidat tydligare få in de erfarenheter du har med dig och visa varför just du är rätt person för jobbet.”

Mer från: