Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Så hittar du de dolda jobben

Många söker via annonser som finns ute. Hur hittar jag de jobb som inte annonseras ut?

”Det finns flera olika sätt du kan använda dig av när du vill gå vidare i karriären. Som vanligt så gäller det att göra en ordentlig självinventering så du vet vem du är, vad du vill och vad du kan. Därefter tittar du på var du vill jobba. Vill du arbeta i en stor organisation eller i en mindre, i någon speciell bransch som specialist eller kanske som chef? Det är lätt hänt att man börjar titta på olika jobbannonser på olika sajter för att se om det är något som är intressant. Gör i stället tvärtom och utgå från dina önskningar och värderingar och kartlägg sedan dina möjligheter. 

Nätverka Prata med dem du känner, berätta vad du vill och fråga om de känner till hur du skulle kunna gå vidare. 
Linkedin Se över dina kontakter och framför allt deras kontakter. Kan det vara intressant att prata med någon person för att höra om det finns möjligheter som de känner till? Se till att följa företag du är intresserad av och se till att länka dig så att du får e-post när en tjänst utlyses.  
Spontanansökan Det här fungerar bättre än vad många tror. Företagen vill också känna sig utvalda. Läs på och skicka direkt till den chef på den avdelning du är intresserad av. Kanske finns det inte något ledigt just nu, men vem vet vad som händer längre fram. Fråga om det kanske finns någon annan du borde prata med i stället på företaget, om du inte är intressant för just den tjänsten du hade tänkt dig. 
Sociala medier Läs bloggar och följ olika företag och personer på Facebook, Twitter samt Instagram. I dag finns det även sajter som erbjuder olika dolda jobb, alltså där personer tipsar varandra kring var det kan finnas lediga tjänster. 
Informationsintervjuer Sök information runt omkring dig. Börja inte alltid med att säga att du söker nytt jobb utan prata med personer du stöter på i olika sammanhang. Fråga vad de gör, hur det är på deras företag och vilka utvecklingsmöjligheter de ser. Förbered dig och visa tydligt vad du kan göra och bidra med.”