Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Karriärcoachen Viveka Andersson om hur det blir ett bra avslut på gamla jobbet när du säger upp dig.

Så bidrar du till ett bra avslut när du säger upp dig

Fråga: Jag har bestämt mig för att tacka ja till ett nytt jobb, men vill inte att det ska påverka relationen till min nuvarande arbetsgivare negativt, särskilt som jag kan tänka mig att återvända i framtiden. Hur säger jag upp mig på ett så bra sätt som möjligt?

Grattis till ditt nya jobb!

Eftersom du har funderingar kring hur du ska avsluta på ett bra sätt, så har du förmodligen tänkt igenom förändringen noga och nu tagit detta steg.

Kanske känns det som att du ”sviker” din nuvarande arbetsgivare och vill att alla inblandade ska känna att du verkligen har trivts där. Vad ärlig i din kommunikation och tala om hur du känner, varför du gör detta och hur bra det har känts under de år du har varit hos dem. Det är alltid en omställning för företaget och personalen när någon slutar, men det är inte något som inte har hänt tidigare och din arbetsgivare är medveten om alla dessa förändringar som kan ske.

Läs även: Så säger du upp dig på rätt sätt

Tänk igenom i vilka steg som känns bäst för dig när du tar diskussionen. Det mest förekommande är att börja prata med närmsta chef och förklara. Titta gärna i personalhandboken för att se vad som krävs formellt. Kanske krävs det även en skriftlig uppsägning? Kom överens om slutdatum, när det passar att informera övrig personal, hur du vill göra med avtackning samt hur du på bästa sätt kommer att kunna lämna över dina arbetsuppgifter. Kanske är det så att du redan nu till och med kan ge tips på vem som kan/bör ersätta dig?

Allt detta bidrar till att ge ett bra inryck kring din uppsägning och gör förmodligen att arbetsgivaren har förstått varför du slutar. Genom att göra en så ”smidig” övergång som möjligt för alla parter så blir det ett bra avslut och alla kan komma ihåg vad du har bidragit till under de år du har varit anställd.

Läs även: Hur säger jag upp utan att känna mig usel

Mer från: ,