Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Övertid – nej tack!

Du vill göra karriär men inte kompromissa när det gäller tid för familj och fritid. Karriärcoach Viveka Andersson tipsar om hur du väljer rätt arbetsgivare och hur du undviker övertidsfällan.

”Tänk på vad som är viktigast för dig. Det kan kännas obehagligt att ställa tuffa frågor på intervjun, men det är viktigt för att du ska veta om du väljer rätt arbetsgivare. Fråga gärna varför personen innan dig slutade, vad exakt arbetsgivaren förväntar sig av dig i din roll kring mål och prestation, samt hur företaget ser på sin egen utveckling.

I början av din karriär så vill du säkert gärna visa att du är rätt person för företaget och även ha möjligheten att kunna avancera genom att ha gjort ett bra jobb. Det innebär inte att du ska jobba hur mycket som helst. Är du alltid tillgänglig kan det lätt bli ett beteende som sedan förväntas av dig och då du efter en tid vill ändra ditt beteende för att orka med så förväntas att du ska fortsätta prestera som tidigare. Det är därför viktigt att du redan i början av ditt arbetsliv, och på en ny arbetsplats, tänker på vad du vill ge för intryck kring arbetstiden. Hur mycket man får arbeta styrs av lagar och avtal. Din närmaste chef är ansvarig för att se till att du inte arbetar så mycket att hälsan påverkas.

När du söker en tjänst, så fundera kring vad som är viktigt för dig. Vad är du villig att lägga ner i tid på ditt jobb för att behålla balansen i din vardag? Arbetsgivare har en skyldighet att underlätta för dig att förena jobb och privatliv. De som inte tar hänsyn till detta, klarar inte på sikt att ha ett hälsosamt arbetsklimat och duktig personal kommer att söka sig vidare.”

Mer från: