Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Worldwide business concept. Silhouettes of business persons.

Nytt jobb utan kontakter?

Jag är en usel nätverkare som inte har hållit kontakten med gamla kollegor och studiekamrater och inte heller har någon lust att göra det. Är mina möjligheter att få ett nytt jobb därmed borta? Hur får jag nytt jobb utan att ha kontakter? Karriärcoach Viveka Andersson besvarar en läsarfråga.

Börja med en självinventering. Att ha ett stort nätverk är inte lika med att man är på ”kompisstadiet” med alla. Det finns många olika vägar att ta för att komma vidare i arbetslivet och det gäller att vara öppen för vilka möjligheter just du har. En väg är att nätverka och skapa kontakter som kan vara gynnsamma i arbetslivet, men det är definitivt inte den enda vägen att gå för att skaffa sig ett nytt jobb. 

Läs mer: Våga nätverka för att få nytt jobb

Många underskattar vad man kan göra själv, samtidigt som det faktiskt krävs en hel del engagemang och tid att ta kommando över sin egen karriärutveckling. Det gäller att du nu sätter dig i förarsätet och börjar agera. Ett viktigt första steg i denna process är att ta reda på VAD du vill arbeta med, och samtidigt kartlägga VILKA kunskaper, erfarenheter och färdigheter som du kan erbjuda en blivande arbetsgivare.

Läs även om: digital kompetensutveckling 

Med stöd av denna självinventering är det dags att gå vidare i jobbsöknings­processen och svara på en del frågor; 

Finns det någon utbildning eller kurs som skulle kunna vara relevant för att bygga på din kompetens och för att du ska kunna komma vidare dit du vill?

Skicka spontanansökan. Vilka företag eller organisationer är intresserade av det du kan bidra med?

Vilka sociala plattformar använder du för att marknadsföra dig själv och samtidigt hitta olika jobbtips och platsannonser?

Vilka rekryteringsbolag, bemanningsföretag eller arbetsförmedlare bör du kontakta?

Hur ser ditt privata nätverk ut? Släkt, vänner, grannar och medlemmar som du känner från föreningsliv?

Titta på branschspecifika organisationer, fackförbund och så vidare. Vad kan de erbjuda?

Ge dig själv tid och sätt dig in i vad som är viktigt för dig i en ny tjänst. Hitta motivation genom att sätta mål och därefter göra en plan som du arbetar efter för att hamna där du vill. Lycka till! 

Läs också: rekryterarens bästa tips

Mer från: , ,