Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

När du vill byta inriktning

Vad ska du göra om du efter flera år i karriären vill byta inriktning och bransch, men känner att du fastnat i ett fack? Viveka Andersson, karriärcoach på Newstart ger tips.

Svar: Det här är ett vanligt dilemma, som jag får många frågor om. Min rekommendation är att man börjar kartlägga de kunskaper och erfarenheter man har, i stället för att ”bara” titta på de roller man har haft. Det är viktigare att man plockar ut vilka arbetsuppgifter man har haft, det vill säga man måste bli tydlig mot den blivande arbetsgivaren på vilket sätt man kan bidra. 

Vill man till exempel byta inriktning så kan man lyfta fram eventuella teoretiska förkunskaper i ämnet tillsammans med andra uppgifter som kan vara relevanta för den nya rollen.

Många gånger så kan man se sitt karriärbyte i flera steg:

1.  Sök information. Intervjua någon som har ditt drömjobb i dag. Vad krävs det för kompetenser och erfarenheter?

2.  Krävs det mer utbildning? Ta reda på vad du behöver komplettera med för kunskaper och se vilka kurser som finns och hur mycket tid du kan lägga ner.

3.  Vilka tjänster skulle kunna ge dig mer erfarenhet kring det du vill arbeta med längre fram? Sök strategijobb, det vill säga jobb som får dig att komma närmre ditt drömjobb.

4.  Gå med i olika nätverk och träffa mycket människor som arbetar med det som du vill göra. Skaffa dig nya kontaktytor som kan hjälpa dig i din framtida karriär och samtidigt ge dig bra råd, och nya kunskaper.