Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

När det var länge sen du sökte jobb

Var det många år sedan du sökte jobb? Då kan det vara läge att upp­datera kunskaperna om vad en ansökan bör innehålla. Viveka Andersson bjuder på en snabbkurs.

Frågan om vad cv och brev bör innehålla är vanlig bland dem som inte sökt jobb på länge. Och svaren kan variera enligt Viveka Andersson, som i sitt jobb hunnit gå igenom många ansökningar.

– Hur man lägger upp ansökningar kan variera mellan olika yrken och branscher. Men när det gäller ekonomjobb så är det ofta traditionellt cv och brev som gäller, säger hon.

Cv:t bör enligt henne maximalt vara på två sidor och väcka intresse direkt, då det ofta är det som rekryteraren läser först. Cv:t bör inledas med kontaktuppgifter och en sammanfattande profil i punktform vad du erbjuder och vad du har gjort med hjälp av konkreta exempel.

– Ta bara med det som är relevant för tjänsten och läs annonsen ordentligt. Ett vanligt fel är att profilen inte matchar vad som efterfrågas.

Övriga rubriker är sedan arbetslivserfarenhet, utbildning och kurser samt språk och it-kunskaper. Tillhörande personligt brev bör stanna vid en sida. Tanken med brevet är enligt Viveka Andersson att visa människan bakom cv:t och att ge en röd tråd kring tidigare karriärval. Brevet ger också möjliget att utveckla punkter som tas upp i cv:t.

– Ett bra brev väcker intresse och fokuserar inte för mycket på ”jag”. Svårast är det för sökanden som vill byta karriär. Då måste man kunna förklara sig med att man vill utvecklas eller liknande.

Även formen på ansökan måste hålla rätt nivå.

– Många ekonomjobb kräver noggrannhet. Då kan du inte komma med slarviga dokument. Gör en utskrift för att se om allt ser bra ut innan du skickar i väg din ansökan, säger Viveka Andersson.

Text: Torbjörn Askman

 

Mer från: