Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

När det inte vill nappa

Hur ska man tänka när man sökt jobb efter jobb och aldrig blivit kallad till intervju? Karriärcoach och rekryterare Viveka Andersson ger tips hur du kan ta dig ur stiltjen:

”Det allra viktigaste är så klart att inte ge upp! Det är lätt hänt att man börjar misströsta och då behöver man göra något för att bryta mönstret. Här följer några tips på hur du metodiskt kan nå bättre resultat när du söker jobb.   

1 Söker du rätt jobb? Vilka kanaler använder du för att hitta lediga tjänster? Presenterar du dig tydligt med relevant information i ditt cv och brev och på olika sociala medier? 

2 Ett vanligt misstag är att man skickar ut ansökningar på löpande band. Läs platsannonserna noga, ta reda på exakt vad som efterfrågas, genom till exempel ett samtal till företaget eller rekryteraren. Det gäller att få fram vad den blivande arbetsgivaren har för behov och förstå hur du kan bidra till deras verksamhet. Skräddarsy alltid ditt brev och cv för varje ansökan och utgå ifrån kvalitet i stället för kvantitet. 

3 Använd dig av ditt nätverk. Vilka personer känner dina vänner? Våga ställa frågor och var nyfiken på hur andra har gjort. 

4 Visa upp vad du vill och kan genom olika forum som till exempel LinkedIn. Öva på att kort och koncist kunna presentera dig skriftligt och muntligt kring vad du har gjort och vilka resultat du har uppnått. Det gäller att pröva sig fram  och inte vara rädd att prova att gå utanför sin bekvämlighetszon ibland.”