Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

två järnvägsspår som möts mot en lummig skogsfond

Möjligt byta jobb vid 54?

Jag har arbetat i 17 år hos en stor arbetsgivare och trivts i alla år. Nu sker det förändringar och jag funderar på min framtid. Är det möjligt för en snart 54-årig ekonom att byta jobb?
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus
Viveka Andersson

Vad bra att du vill ta tag i dina funderingar kring din framtid. Det är aldrig för sent att ta ett nytt steg. När det sker en omorganisering så är det viktigt att du själv tar reda på vad det är du vill göra framåt. Många gånger görs förändringarna ”över ditt huvud” och det känns som om man inte kan påverka. Genom att göra en ordentlig kartläggning så blir det tydligare vad ditt nästa steg ska bli. 

Läs mer: Digital kompetens allt viktigare

Börja så tidigt som möjligt att göra en självinventering. Vad är det för erfarenheter och kunskaper som du har skaffat dig genom åren?  Många gånger är det enklare att ta reda på vad det är man inte vill, så börja därför gärna med några enkla steg; 

  • Gör en lista där du sätter upp vad det är för arbetsuppgifter du har genomfört i ditt liv. Gör den så detaljerad som möjligt och ta även upp sådant du eventuellt gjort på din fritid. 
  • Gå igenom och fundera på vad det är för uppgifter du vill göra mer av och vilka du inte vill fortsätta med alls. Sätt ett plus (+) och ett minus (-) efter varje. 
  • Samla därefter ihop alla dina arbetsuppgifter på plussidan så att du ser dem tydligt. Titta på dem och definiera gärna vad de innebär för dig. Rangordna för att få fram vilka som är allra viktigast.

Läs även: Boosta din Linkedin-profil

Hur ser din lista ut? Vilken roll skulle de passa in i? Hur relevanta är de i den nya organisationen? OM du inte ser att det finns någon möjlighet för dig att få utvecklas och göra det du önskar, så behöver du titta utanför din organisation. Det är aldrig för sent att byta jobb. Det är så vanligt att tänka att man vet vad man har men inte vad man får. Genom att ha kartlagt vad det är du verkligen vill göra, så blir det tydligare för dig både med vad du ska jobba med, och var du önskar ha din nya arbetsplats. 

Lycka till! 

Läs också: Hitta nytt jobb utan stort nätverk


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

Bli medlem

Vill du också komma vidare i din karriär och kanske byta jobb? Du som medlem har tillgång till råd och stöd från en av våra karriärcoacher.

Mer från: , ,