Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Mätbara mål bra vid lönesamtal

Fråga: ”Jag står och stampar lönemässigt fastän jag själv tycker att mitt engagemang är högt och att jag utvecklats jobbmässigt. Hur ska jag agera under nästa lönesamtal för att nå bättre framgång?”

När det är dags för löneförhandling så är det bra att du tar god tid på dig att verkligen tänka igenom vad du vill uppnå. Är det själva lönen som är viktig eller är det andra förmåner som längre semester och/eller mer utbildning?

Det är även bra att ta reda på lönenivån i andra bolag/branscher med liknande tjänster för att veta vilket mål du ska sätta. Många gånger känner man frustration över ett lönesamtal och då gäller det att vara väl förbered och att man tänkt igenom vad man har åstadkommit så att man tydligt får fram detta i samtalet med chefen.

Läs även: Har jag haft dålig löneutveckling?

Skriv ner och tänk igenom konkreta och mätbara mål, och ge exempel så att du kan stå emot olika argument. Känslomässiga utfall, eller påpekande av att andra har fått mer, kommer inte att hjälpa dig i detta läge. Nu gäller det att visa att du har gjort det som ni har kommit överens om och gärna visa på förbättringsområden där du har bidragit till verksamhetens framgång.

Ett scenario som är vanligt är att även din roll kan ha ändrats och i dag innehåller uppgifter och ansvarsområden som inte var med i din rollbeskrivning när du började. Då gäller andra förutsättningar, så tydliggör detta när din lön ska sättas inom ramen för vad du konkret har genomfört.

Tänk på att förhandlingen går bättre om ni båda vinner på de förslag du tar upp. Tyvärr gäller fortfarande den gamla sanningen att personer som byter arbetsgivare får generellt upp sin lön mer än de som stannar kvar länge hos samma arbetsgivare.

Läs även: Här är de hetaste cv-trenderna

Mer från: ,