Måste jag vara med på Linkedin?
Genom att synas på rätt sätt i kanaler som Facebook och Linkedin försöker många att göra sig så attraktiva som möjligt på arbetsmarknaden. Men vilken roll spelar synlighet i sociala medier i en rekryteringssituation?
– Det beror på vilka tjänster vi talar om. Handlar det om ett startup-företag som jobbar via den här typen av medier så är det så klart bra om du själv är framåt inom området. Sedan kan det finnas andra branscher där kandidaten klarar sig utan publicitet, säger Viveka Andersson.
Som rekryterare använder hon och många av hennes kollegor främst Linkedin i sökandet efter kandidater. Orsak är tjänstens starkare inriktning på karriär än exempelvis Facebook.
– På Linkedin kan jag som rekryterare verifiera det kandidater berättar. Säger du att du haft tunga befattningar på ett bolag, men inte har några connections dit, så kan det väcka frågor, säger hon.
Betydelsen av kontaktnätverket på Linkedin är något som hon lyfter fram. Kontakter med rätt personer i en bransch väger tungt. Har du med positiva omdömen från tidigare chefer så ger det extra pluspoäng. Rådet blir med andra ord att synas på rätt sätt på Linkedin. Men för att rekryteraren ska hitta till just dig krävs det att du har rätt sökord.
– Försök att ha med ord som berättar vad du gör, men också vad du vill göra. Är du controller som vill arbeta med redovisning ha med det. Kontakta även personer som du vill nå.
Blir du som rekryterare misstänksam om kandidaten helt saknas i sociala medier?
– Det behöver inte vara konstigt. Om man inte finns med på Linkedin, så syns man inte heller, så vill man byta jobb efter 20 år, så bör man synas där, men det bevisar inte om du är bra eller dålig på ditt jobb.