Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Närbild på person i rullstol

Lyft fram dig själv

Jag har ett synligt funktionshinder efter en olycka. Jag kommer ofta på jobbintervju men när arbetsgivarna träffar mig så ser de förvånade ut och jag upplever att jag inte passerar det berömda nålsögat. Det är ingen som säger rakt ut att jag inte får jobbet på grund av min funktionsnedsättning, men likväl är min känsla att jag väljs bort för att jag ser annorlunda ut. Hur ska jag få en arbetsgivare att förstå att jag är en lika kompetent, charmig och spännande medarbetare som den som inte har några ”synliga brister”?
Viveka Andersson.

Förstår att det här inte är en lätt situation. Det kan finns många olika orsaker till varför du inte kommer vidare, men oavsett så förstår jag din frustration. Har du någon gång frågat konkret vad det är som gör att de inte valde dig? Det kanske inte gör att du alltid får ett ”tydligare” svar, men arbetsgivaren måste i alla fall tänka igenom och förhoppningsvis också på så sätt få insikter kring vad det är som gör att de väljer en annan kandidat.  

Så får du drömjobbet

När vi kommer till själva intervjun (eftersom du kallas på många intervjuer och därmed har bra ansökningshandlingar), så gäller det att skapa intresse kring vad du kan erbjuda. Vad är det som gör dig unik i ditt utförande av arbetet?  Ta upp det som du verkligen är bra på och var tydlig med vad du har genomfört samt ge relevanta exempel. 

Få dem att förstå din kapacitet och på samma gång visa att ditt funktionshinder har ingen som helst påverkan på det du kan åstadkomma i din arbetsroll. Kanske har du även bra referenser och personer som kan backa upp och tala om hur mycket de uppskattat dina arbetsinsatser? Fokusera alltid på det som du kan påverka och lyft fram dig själv. För många kan det här vara svårt, men om du inte tydligt tar upp vad du kan bidra med, så blir det inte lätt för rekryteraren att förstå varför just du är rätt person för tjänsten.  

Digitala intervjuer här för att stanna


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

Mer från: ,