Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Karriärcoachen Viveka Andersson.

”Utgå från det som ger dig energi”

Fråga: Jag jobbar vid sidan om högskolestudierna, men tycker ibland att det är svårt att balansera engagemanget mellan studierna och jobbet. Hur ska jag tänka och hur viktigt är det ur ett karriärperspektiv att skaffa sig ”rätt” arbetslivserfarenhet?

Varje erfarenhet i livet ger dig nya kunskaper och perspektiv. Den svåra frågan är dock vad som är ”rätt” erfarenhet. Under studietiden har du många möjligheter att engagera dig i föreningar, arbeta extra, möta andra människor och få nya intryck. Det enda vi kan vara säkra på är att arbetslivet kommer att utvecklas och förändras. För att inte detta ska kännas övermäktigt och göra dig stressad så vill jag att du funderar på vad som är viktigt för just dig i ditt liv.

Här kommer några punkter att tänka på.

  • Arbetslivet – Först och främst så behöver man sätta perspektiv på livet. Hur gammal önskar du bli? Om du har tur och får ett långt liv så kan detta betyda att du kommer att arbeta i runt 40–45 år. Det är många år där du kan visa din kompetens och vad du kan bidra med.
  • Hälsan – Om du inte mår bra och tar hand om dig själv så spelar det ingen roll hur mycket ”bra och ”rätt” du gör under din studietid. Ett liv där du kan ta hand om din hälsa och erbjuda dina tjänster gynnar hela samhället. Vi är alla olika så sluta att jämföra dig med andra. Utgå från dig själv och gör sådant som ger dig energi, utan att det blir alltför stressande mellan studierna.
  • Framtidsjobben – Vilka tjänster och roller kommer att vara viktiga i framtiden? Vad kommer att krävas för erfarenhet och kunskap? Ingen vet och därför är det viktigt att du gör dina val efter vad du känner är rätt för dig kring utbildning och extrajobb eller genom att vara engagerad i studentlivet eller andra aktiviteter.
  • Utbildning – Är det du läser i dag relevant för de jobb som finns om 25–30 år? Även denna fråga är svår att besvara och så är det även för skolorna som skapar kurserna. Kanske är den utbildning som du behöver i framtiden inte tillgänglig i dag? Studier är färskvara så sluta aldrig vara nyfiken och lära dig nytt.
Mer från: , ,