Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Man med anteckningsblock och penna pratar om bra ledarskap med kvinna, båda sitter på en parkbänk

Känn dig själv om du ska leda bra

Du har befordrats till teamledaren och blir nu chef över dina tidigare kollegor. Vad behöver du vara medveten om? Karriärcoach Viveka Andersson besvarar en läsarfråga.

Grattis till att du blivit erbjuden en ny roll. Att du dessutom har fått större förtroende visar att företaget både tror på dig och att man också vill att personalen ska få utvecklas.  

Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus
Viveka Andersson.

Det viktigaste är nu vad du själv vill. Känns det spännande, en ny möjlighet till att få mer befogenheter eller känns det som att det kommer att bli mer press och stress? Är den här tjänsten helt i linje med din utvecklingsplan i företaget så blir det mer naturligt för dig att tacka ja.  

Läs mer: Ledarskap för smart mångfald

Nästa steg är att ta reda på vad du ska uppnå i din nya roll. Ju mer specifik målformuleringen är, desto tydligare blir det för dig vad som krävs för att få gruppen att arbeta tillsammans. Det är viktigt att förstå att du nu förväntas att arbeta på ett nytt sätt och att du ska uppfylla nya krav.   

När ni kommit överens om målen så blir det mer relevant att ta en lönediskussion, eftersom ökat ansvar alltid även ska visa sig i plånboken. I diskussionen kring själva rollen så behöver du få svar på flera frågeställningar. Omfattningen av personalansansvar (kommer du att vara ansvarig för lönesättning, utvecklingssamtal, arbetsmiljö etc), ansvara för gruppens budget (att även varje individ har tydliga mål) samt utveckling av gruppens arbete? 

Läs också: Så undviker du att gå i lönefällan

För dig personligen så behöver du stöd i att;  

  • Förstå/utveckla din nya roll (att leda andra).
  • Kommunicera med dina medarbetare/gamla kollegor att du nu är teamchef och lyssnar in deras tankar kring detta. 
  • Inte favorisera.
  • Se till att skapa nätverk med andra chefer.
  • Att bli en god ledare kräver att man känner sig själv och att man får tydliga direktiv kring vad det är gruppen ska uppnå.
  • Vad innebär det att kliva in i rollen som chef och därmed också bli arbetsgivarens representant?
  • Vad innebär det att lämna medarbetarkollektivet?
  • Vilka är alla mina nya ansvarsområden (som chef normalt 30–40 stycken, mot som medarbetare kanske 5–10), och hur prioriterar jag?
  • Hur GÖR jag allt det nya? Att delegera, sätta mål, följa upp, hålla utvecklingssamtal, sätta lön, rekrytera och mycket mera.

Läs också: Nätverka med framgång


Annons:

Bli medlem

Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.

 

Mer från: , , , ,