Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Kan misstagen kosta mig min karriär?

Jag har en bakgrund hos några olika arbetsgivare där jag gjort en del misstag. Nu börjar jag inse att ryktet följer mig och skapar en belastning när jag går på intervjuer. Men om jag tar bort tidigare arbetsgivare så får jag ett väldigt stort glapp i mitt cv. Hur kan jag komma runt detta?

Du skriver att du har gjort några misstag tidigare. I vilken omfattning var det? Är det som hänt något som du verkligen kan förklara och ge orsaker till? Fundera på vilka personer på dina förra arbetsplatser som kan gå i god för dig och även vara dina referenser. Ibland har man bara hamnat ”fel” och det gäller att noga analysera vad man kan göra annorlunda nästa gång. 

Läs också: 79 misstag som kan ge framgång

Du behöver även öva på hur du uttrycker dig på intervjuerna och på vilket sätt du lägger fram relevanta uppgifter. Har dina ”misstag” rört några arbetsuppgifter som du nu kanske inte kommer att utföra i en framtida tjänst? Har det varit misstag som varit mer knutna till företaget än till dina egna insatser? Det gäller att vara tydlig och ge klara besked om vad du har åstadkommit och hur du nu kan leverera i en framtida roll. 

Läs också: Egenföretagarens fem vanligaste misstag

Om du verkligen behöver ”ta bort” dina tidigare jobb ur ditt cv, är det viktigt att du istället lyfter fram dina relevanta kompetenser för tjänsten du söker. Gör en målsättning där företaget känner att du vill till dem och att du är tydlig med vad du vill. Därefter sätter du rubriken  ”Sammanfattande profil”. Här skräddarsyr du din text för varje ansökan, samt visar på vilka erfarenheter och kunskaper du har med dig som gör att du kan bidra till verksamheten.

Du kan även använda en andra rubrik – ”Erfarenhetsbredd” – där du i punktform visar upp vad du har genomfört (gärna med resultat) i dina roller. Sätt punkterna i ordning efter hur relevanta de är för jobbet du söker. På så sätt kommer fokus på varför man ska anställa dig i stället för på detaljer i din bakgrund.

Läs också: Fem tips för att göra succé på jobbet

Mer från: