Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Hur utvecklas utan att byta arbetsgivare?

Jag har jobbat länge på samma arbetsplats och förväntas alltid göra samma arbetsuppgifter. Hur ska jag göra för att få en ärlig chans att utvecklas i jobbet utan att byta arbetsgivare?

Efter flera år på samma tjänst och med samma rutiner så brukar önskan växa fram att få utvecklas och göra något annat. Det är dock inte alltid så lätt att få den nuvarande arbetsgivaren att se vilka möjligheter det skulle kunna finnas för dig att växa och byta spår internt. Då är det hög tid att du själv tar tag i detta. 

1. Börja med att ta reda på vad det är som du tycker är intressant med din nuvarande tjänst. Vilka arbetsuppgifter trivs du med och vill fortsätta med? Skulle du kunna gör mer av dessa? Många gånger är det lättare att säga vad du inte vill än vad du vill, därför är denna uppgift viktig. 

2. Finns det andra arbetsuppgifter som du skulle vilja utöka din tjänst med? Kanske vara med i ett projekt eller få ansvar för något i den roll du har i dag?

3. Kan du göra de uppgifter du tycker om, fast kanske på en annan avdelning? Se till att prata med andra och se över möjligheter och behov hos chefer och olika grupper på företaget.

4. Om du nu börjar få fram vad du vill göra så kanske det krävs att du vidareutbildar dig? Vilka utbildningar vill du då gå? Är de relevanta för de arbetsuppgifter du vill göra?

Även om man gör ett bra jobb och önskar att det ska föra med sig att man också blir tillfrågad om att få möjligheter att växa, så fungerar det oftast inte så. Se till att själv ha en bra plan för vad du vill och kan och ta sedan upp den med din chef eller någon annan på företaget. Börja själv styra över dina val och var tydlig med vad du vill. På så sätt blir det lättare att nå dina mål och att utvecklas.