Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Hur ska jag göra för att hålla mig uppdaterad?

Jag jobbar på ett företag där utbildningarna inte direkt haglat. Nu börjar jag bli orolig för att mina kunskaper blivit gamla och att om jag blir ännu ”mossigare” om jag stannar kvar här. Hur kan jag göra för att se till att jag inte fastnar hos min nuvarande arbetsgivare och ”hänga med” i det som gäller? Karriärcoach Viveka Andersson ger tips och råd.

När man varit på en tjänst ett tag så är det lätt hänt att man börjar känna att man inte har samma inspiration eller att man inte lär sig något nytt. Då är det dags att gå till handling och förändra sin situation, och som i ditt fall, få bort känslan av att man håller på att bli ”mossig”. Börja alltid att utforska där du är just nu och se vad som är möjligt. När du tittar på annonser, vilka kompetenser eller erfarenheter är det som krävs? Finns den någon kurs som du vill gå och som arbetsgivaren skulle kunna betala? Är det någon uppgift som du kan du ta dig an i din nuvarande tjänst för att bli mer attraktiv för de jobb du vill ha framåt?

Läs också: Utveckling viktigast för unga

Nästa steg är att börja titta utanför. Varför inte söka några av de tjänster du tittat på? Det är först när du fått jobbet som du behöver fundera på vilket steg du ska ta, stanna eller börja något nytt. Det är även bra att ta reda om dina farhågor stämmer, det vill säga om dina kunskaper är tillräckligt aktuella eller inte. Är det så att du saknar viss kompetens för att ta dig vidare till önskad tjänst, så får du ett verkligt incitament att eventuellt vidareutbilda dig för att skaffa dig de kunskaper som krävs.

Det är alltid bra att reflektera och fundera på om man är ”anställningsbar” och om man har de erfarenheter som krävs för att arbeta med de saker som man önskar. Det är aldrig för sent att göra något nytt och med ett tydligare mål så kan du lättare se vad det är du behöver göra för att ta dig vidare och hamna på en plats där du känner att du får utvecklas och trivs.

Läs också: Ekonom – så säkrar du upp din framtid

Mer från: ,