Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Hur personligt ska personliga brevet vara?

Hur personlig ska jag vara i det personliga brevet?

När du börjar skriva på ditt personliga brev så är det allra viktigaste att tänka på – vem är mottagaren? Vem är det som kommer att läsa ditt brev och vad vill den personen ha för information? Lyft fram och tänk igenom vad det är som efterfrågas och vilka uppgifter du ska ta med i texten för att läsaren ska bli nyfiken. 

Ett generellt tips är att alltid göra brevet så kort och koncist som möjligt. Skickar du till en rekryterare så har den personen fått ett uppdrag att hitta den mest kompetenta personen för en specifik tjänst. Dina personliga uppgifter, till exempel om du är gift eller bor i villa, kommer inte att vara intressanta. Det viktigaste för läsaren är vad du har åstadkommit under ditt arbetsliv och vilka erfarenheter och kunskaper du har för att kunna bidra med rätt kompetens till arbetsgivaren. Förmodligen kommer ditt cv läsas först, eftersom det är där det blir tydligare vad du har för bakgrund och utbildning. 

Om du däremot skickar en spontanansökan till ett företag där mottagaren är vd:n eller ägaren, så är det mer relevant vem du är som person. Hen vill gärna veta om du är rätt medarbetare, inte bara när det gäller din kompetens, utan även kring vem du är för att passa in i företagskulturen. Här gäller det att läsa på noga om företaget och tänka efter vad de verkligen söker. 

Ett bra tips är att alltid ringa först, fråga vad arbetsgivaren efterfrågar och därefter matcha det så mycket som möjligt i dina ansökningshandlingar.