Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Hur löser jag gammalt groll med kollega?

Jag har en kollega som jag inte kommer överens med. Vi har varit kollegor i många år, i perioder har jag varit chef över denne men vi är inte på ”samma våglängd”. Nu ska jag återigen bli chef över den här personen. Men jag skulle vilja ta nya tag – börja om från början med den här kollegan, lägga gruff och olika åsikter bakom oss. Men hur gör jag det – risken är att det bara är jag som vill börja om på nytt?
Viveka Andersson.

Bra att du känner att du nu vill ta nya tag och börja om er relation. I din roll som chef så är det viktigt att du har god självinsikt och förstår din egen roll i kommunikationen med dina medarbetare. Vad är det som gör att just den här arbetsrelationen inte har fungerat så bra? 

Läs också: Sex steg för att lösa konflikter på jobbet

När kollegan nu kommer in i din grupp igen så behöver du skapa ett förhållningssätt där ingen av er känner att ni ”förlorar” i er kommunikation. Som du säkert vet, så är det inte lätt att få andra att ändra sig, utan du behöver först och främst tänka på ditt beteende. 

Börja med att ha ett enskilt möte där du välkomnar din medarbetare. När du har detta mötet, så försök sätta dig in i den andras situation. Förmodligen känner även din kollega ett visst motstånd att få dig som chef igen. Många gånger är det lätt hänt att man beter sig precis så som den andra förväntar sig. Genom att ha ett öppet sinne och ”börja om” från början i er relation så kan du försöka skapa ett klimat där din kollega känner sig mer avslappnad och får mer tillit till dig. Öppna upp genom att vara tydlig i din kommunikation, vad du vill, och att du gärna vill höra hur din kollega ser på sin roll och hur denne vill på bästa sätt bidra till gruppen. 

Läs också: Så kopplar du ihop hjärnorna i gruppen

Visa att du har förtroende och vill att ni ska ha en öppen och rak dialog där personen känner sig inkluderad och sedd. Bara genom att ge ett helt annat bemötande så är det mycket troligt att även din kollega öppnar upp. Förhoppningsvis leder detta till att ni får ett helt nytt sätt att se på varandra och hur ni arbetar tillsammans.

Läs också: Hur får jag medarbetaren att lyssna?

Mer från: ,