Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Hur får jag tillbaka arbetsglädjen?

Jag har varit utbränd, men är sedan ett år tillbaka i arbete. I dag jobbar jag 80 procent, min arbetsgivare är förstående, men jag hittar inte gnistan för jobbet. Vad ska jag göra för att känna mig motiverad och ha roligt på jobbet igen?

”Många gånger kan man känna att man inte riktigt hittar arbetsglädjen igen på sin arbetsplats efter en stor händelse i livet. Det kan vara efter en utbrändhet, men kanske även att man fått barn, gått igenom en skilsmässa eller haft en svår sjukdom. Detta är inget ovanligt och det gäller nu att vara öppen och se vad det finns för möjligheter att påverka den nuvarande situationen. Ibland kan det kännas som om man inte kan påverka någonting och då är det bra att få träffa någon person som kan stötta och ge nya infallsvinklar.

Börja med att göra en ordentlig självinventering för att ta reda på dina värderingar, intressen och kompetenser. Fundera kring när du känner ett riktigt ’flow’ i det du gör. Kan du få göra mer av detta på din nuvarande arbetsplats eller är det dags att se om du kan göra det mer hos någon annan? Behöver du utbilda dig, gå någon kurs? Genom att göra din kartläggning så blir det tydligare kring VAD du kan fortsätta känna glädje att göra. När du har fått svar på dessa frågor, så behöver du börja utforska mer kring VAR du kan göra det du vill. Vilka roller, vilka företag och vilka branscher verkar inom det som intresserar dig? Om du gör detta förarbete ordentligt så kommer det att underlätta betydligt för dig att ta nästa steg och se om och när du ska söka dig vidare. Kanske är det nu dags att ta tag i det du har drömt om länge och ge dig själv en ny chans i arbetslivet?”