Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Hur byter jag bransch?

Efter 15 år som ekonomichef inom offentlig sektor vill jag söka mig till privata arbetsgivare då lönerna är bättre. Men konkurrensen verkar svårare den vägen. Vad kan jag trycka extra på för att visa att jag är bäst lämpad?

”Vad vill du göra och åstadkomma i nästa tjänst? Är du intresserad av en viss bransch, eller önskar du en roll med mer eller mindre ansvar? Var ärlig, fokusera inte bara på privat kontra offentlig verksamhet:
1 Vilken roll vill du till? Är det som ekonomichef med liknande arbetsuppgifter eller finns det någon annan inriktning? Ska du ha mer personalansvar, eller är du mer intresserad av it-frågor? 
2 Vilka företag  och branscher önskar du arbeta inom? Ska det vara internationellt med många anställda eller något mindre där du får ta mer helhetsansvar? 

När du tittar på olika verksamheter, branscher samt roller, så fundera alltid på vad du kan tillföra just det företaget du söker till. Vad har du för erfarenheter och kunskaper som gör just dig intressant för tjänsten? Kanske finns det något i din tidigare bakgrund som gör dig till en bra kandidat. 
Analysera tjänsten noga innan du skriver dina ansökningshandlingar. Gör ett T-konto, sätt på ena sidan upp vad som efterfrågas. På den andra sidan skriver du in allt som du har med dig från ditt arbetsliv. Matcha så mycket som möjligt. 

Skriv tidigt i ansökan vad du kan bidra med. Ring gärna innan för att ta reda på mer om rollen du söker, samt försök redan i samtalet trycka på det du kan erbjuda. På så sätt kan du skräddarsy ditt cv och brev samt visa att du verkligen är intresserad av tjänsten.”