Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Hjälp mig att ta tag i min situation!

Jag känner mig pressad på jobbet. Terapeuten jag går och pratar med har uppmanat mig att söka nytt jobb. Men hur vet jag att nästa arbetsplats är mindre pressande? Och hur ska jag orka ladda om till ett nytt jobb när jag känner mig helt slut?

”När det har gått så här långt, så är det viktigt att stanna upp och känna efter vad som är viktigast för just dig i arbetslivet och i privatlivet. Reflektera över vad som är ”fel” i den situationen du är i just nu. Det är lätt hänt att man snabbt försöker gå vidare och då har man inte löst problemet, även om man kommer till en ny arbetsplats. 

Det finns oftast flera olika faktorer som kan göra att jobbet kännas stressande:

  • Har du en chef som inte lyssnar och/eller känns frånvarande?
  • Hur trivs du på arbetsplatsen och med dina kollegor?
  • Har du för många arbetsuppgifter och får inte hjälp med att prioritera?
  • Hur är balansen mellan jobb, eventuellt familjeliv och fritid?

Alla dessa frågor är viktiga att se över och prioritera. Det gäller att ta reda på vad som är orsaken till stressen du känner för att kunna bli tydligare med vad du i så fall söker och vill ändra på i ett annat jobb. Trivs du inte med de arbetsuppgifter du har, eller i den bransch du jobbar i, så kommer det att krävas en hel del förarbete innan du går vidare. Kanske behöver du vidareutbilda sig, flytta eller kanske skaffa dig ett annat nätverk för att hamna där du verkligen vill? Tänk noga igenom vad som är viktigt för dig just nu. Ta gärna hjälp med att prioritera och fundera över hur du ska gå vidare och se till att skapa ny energi i ditt liv, för att få kraften att kunna gå vidare.”