Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Hur ska jag göra för att komma i fråga för en chefstjänst? Karriärcoachen Viveka Andersson svarar.

Gör en plan för att bli chef

Fråga: Jag tycker att jag har de egenskaper som krävs för att bli en bra arbetsledare, men min nuvarande arbetsgivare verkar inte se det. Hur ska jag göra för att komma på fråga för en chefstjänst?

Läs också: Hitta energin för att ta dig vidare

Bra att du har funderat på vad du vill göra framåt och att du känner att det skulle vara utvecklande att få en ny roll. Du skriver att din chef inte verkar se att du har det som krävs, men betyder det att du har varit tydlig med att ta upp frågeställningen? Tyvärr är det inte ovanligt att man inte får frågan om befordran, även om du gör ett mycket bra jobb och visar att du vill utvecklas. Har du själv tagit upp din fråga konkret i ett samtal? Gör nu en handlingsplan för at ta dig dit du vill.

Läs också: Så lyckas du som mellanchef

Börja med att göra ditt mål tydligt och tidsbestämt. Finns det en tjänst ledig nu eller inom en snar framtid?

Boka en tid för utvecklingssamtal och ta upp klart och tydligt att ditt mål är att bli arbetsledare. Visa upp vad du har åstadkommit (gärna resultat) och hur du skulle kunna bidra i en ny roll. Fråga därefter exakt vad det är för krav på rollen. Om din chef kommer med olika invändningar så be om en handlingsplan där du, svart på vitt, får veta vad som krävs för att nå målet.

Läs också: Här får du som chef karriärrådgivning

Sätt upp en tidsplan med din chef när delmålen ska vara uppnådda, och när det i tiden är dags för dig att byta tjänst. Det gäller att få en acceptans (gärna skriftlig) för vad ni har kommit överens om, så din chef inte kan argumentera kring varför du eventuellt inte får gå in i arbetsledarrollen, när allt är uppnått.

På det här sättet så tydliggör du processen för dig själv och din chef samt att du även dokumenterar för att kunna visa framstegen. När du väl har uppnått målen så blir det svårt att hävda att du inte är rätt för rollen. Ta även reda på att de mål ni har satt upp, för att du ska få bli ledare, är känt hos andra personer som kan vara av vikt i organisationen.

Läs också: Chef och kompis – går det?

Mer från: , ,