Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Ung rödblond man med skägg oh svarta glasögon sitter i kafémiljö i uppknäppt skjorta och vit t-shirt

Från anställd till konsult – ta reda på förutsättningarna

Du är civilekonom som pluggat marknadsföringsinriktning. Men det har varit svårt att hitta ett jobb inom ditt område. Därför har du arbetat på bank under några år. Nu har du blivit erbjuden en konsultroll inom marknadsföring ochär sugen på att tacka ja. Karriärcoach Viveka Andersson föreslår vad ska tänka på inför detta steg.
Leende mörkhårig kvinna med långt hår och lugg pratar om rollen som konsult
Viveka Andersson.

Vad spännande med ett nytt erbjudande! Att starta eget och samtidigt bli konsult ger dig nya förutsättningar där du har större frihet att vara med och bestämma vad som gäller för dig i din roll, men samtidigt så behöver du nu själv ta ansvar för mycket som annars åligger en arbetsgivare. 

Börja med att söka information för att förstå och vara förberedd på vad som gäller för just dig. 

Läs mer: Håll dig anställningsbar

Vad erbjuds du i ersättning och vad skulle det motsvara om du var anställd? Det finns kalkyler på nätet du kan se hur mycket du får behålla efter att alla skatter och avgifter är avdragna. Här kan du också få en uppfattning om hur mycket du nu själv behöver planera att sätta av för pensioner och semesterersättning. 

Vilken bolagsform är intressant för dig? Enskild firma, aktiebolag eller kanske egenanställd? Det finns flera former där du kan sköta ”allt” till att någon annan tar hand om din fakturering, moms och så vidare. Anmäl dig till starta-egetdagar hos Skatteverket eller boka tid hos ditt lokala Nyföretagarcentrum för att få mer information om hur du registrerar ditt bolag, vilka regler du behöver ta hänsyn till, samt hur du sköter din redovisning. 

Läs även: Ta rätt betalt

Hur vill du marknadsföra dig? Har du blivit erbjuden ett långsiktigt uppdrag eller behöver du skapa dig ett nätverk för att kunna nå ut till fler potentiella uppdragsgivare? Gå gärna med i olika nätverk för konsulter och egenföretagare, samt använd dig av sociala medier som t ex LinkedIn.

Var kommer din fysiska arbetsplats att finnas? Kan du även arbeta på distans och sitta hemma eller hyra in dig i något kontorshotell? Se över dina behov kring lokaler, mötesrum, skrivare eller till och med receptionist-tjänster.  

Genom att ta reda på förutsättningarna med att vara egen så kan du lättare ta ett beslut. Du kan tyvärr inte gardera dig mot alla oförutsedda händelser, men när du har förberett dig väl så blir det lättare att se möjligheterna och göra ditt val. 

 Det är också vanligare idag att man lägger upp sin arbetstid och blir en kombinatör, det vill säga att man är anställd på deltid och sedan driver en verksamhet vid sidan av. 

Läs också: Maxa din Linkedin-profil med rörligt


Annons:

Bli medlem

Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.

 

Mer från: , ,