Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Första steget god självinsikt

Jag är student och vill förbereda mig på bästa sätt inför det arbetsliv som kommer sedan. Hur gör jag mig så anställningsbar som möjligt?

En viktig fråga att ställa till sig själv är: Vad har jag för mål efter studierna? Kanske har du planer på att jobba internationellt, i en viss bransch eller kanske starta eget. Denna fråga är högst relevant för att du ska kunna planera och ta strategiska beslut. 

Ett första steg är att skaffa dig en god självinsikt. Ta reda på vad du har för värderingar, intressen och kompetenser för att förstå vad som är viktigt för dig. Det här ger dig en bra utgångspunkt för att du ska kunna förtydliga ditt mål. 

Nästa steg att söka information. Var finns dina arbetsmöjligheter? Ta kontakt med personer som arbetar med det du vill. Fråga vad de har för erfarenhetsbakgrund, utbildning och hur de hamnade där de är i dag. Kanske behöver du ytterligare kunskaper och erfarenheter för att vara attraktiv för den arbetsmarknad du önskar?

Vad du gör och upplever under studenttiden ser väldigt olika ut beroende på ditt mål. Vill du arbeta som ledare, med redovisning eller kanske som mäklare? Vad det än är som driver dig, så involvera dig gärna i olika uppgifter. Allt du gör och engagerar dig i, ger dig erfarenheter och förhoppningsvis en tydligare bild av vad du vill.

Vad du än har för mål så är det bra att gå igenom dem under din studietid. Fundera kring vad som är relevant för just dig i ett framtida arbetsliv. Det som anses som ett bra karriärval i dag kanske inte är det i morgon och då är det viktigt att du är tydlig mot dig själv och vet vad du vill och vart du är på väg.