Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Förbered dig väl inför svåra samtal

Hur ska du ta det svåra samtalet med din chef? Hur ska du kunna du berätta för din arbetsgivare att ditt privatliv är besvärligt och kan kräva tid från jobbet? Karriärcoach Viveka Andersson besvarar hur du tar upp en svår och känslig fråga.

Hur man ska hantera svåra samtal är en lika komplext för medarbetare som för chefer. Det är inte en lätt fråga och det är så klart mycket som kan ligga bakom när det gäller ditt privata problem/åtagande. Hur du ska lägga fram det, beror också på den relation du har med din närmsta chef och dina kollegor. För att få ett bättre grepp kring vad du står idag så är det viktigt att du först och främst tänker igenom vad du vill få ut av det svåra samtalet.

Läs också: Svårt prata med kollegor om missbruk 

Förbered dig noga så att du känner dig ”bekväm” med hur du uttrycker dig och vad du har för mål med att ta upp din fråga. Be om en tid med din närmaste chef där ni båda kan vara helt närvarande och inte blir störda.

Förklara på ett konstruktivt sätt hur din situation ser ut och vad det är som gör att det är ett ”problem” för dig idag. Gör gärna ett skriftligt underlag så att du är säker på att få med ”allt” och inte behöver återkomma i efterhand med ytterligare saker som har betydelse för din situation. 

Fackförbundet Civilekonomerna kan hjälpa dig som har svårigheter i privatlivet som spiller över på jobbet. Du som har en familjemedlem som är svårt sjuk hittar till exempel information här.

Frågeställningar att ta upp vid svåra samtal:

  • Din situation idag, nulägesanalys.
  • Tidsaspekten. Är det övergående? 
  • Är det sjukdomsrelaterat? Finns det stöd redan idag kring detta på företaget?
  • Kan din fysiska närvaro underlätta ditt problem och att du därmed behöver arbeta på annan plats? 

Finns det möjlighet till ändringar i dina arbetsuppgifter och då även minska din arbetstid för att underlätta för dig?

Läs också: Chefens ansvar att bana väg tillbaka

Du som arbetstagare är anställd för att utföra vissa arbetsuppgifter och för en arbetsgivare så finns det åtaganden som måste upprätthållas för att företag ska kunna fortleva.

Svaret på din fråga beror väldigt mycket på vad ”problemet” innebär och det är alltid bättre att vara tydlig och rak inför din arbetsgivare för att på så sätt få båda parter att hitta en fungerade och hänsynsfull lösning.

Läs också: Chefer agerar snabbt mot avvikande medarbetare

Mer från: , ,