Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Foto: Istock
Karriärcoachen Viveka Andersson tipsar om hur du ska agera för att bli hittad av rekryterare. Foto: Istock

Fem punkter för att bli erbjuden nytt jobb

Jag är intresserad av att byta jobb, men vill inte att min nuvarande arbetsgivare ska få kännedom om det. Hur gör jag det ändå känt hos rekryterare att jag finns tillgänglig? Hur gör jag för att vara diskret men inte osynlig för andra arbetsgivare.

Läs också: Så hittar headhuntern dig

I dag finns det flera möjliga vägar för att komma vidare och bli erbjuden nytt jobb. Du kan antingen själv kontakta rekryterare eller företag som är intressanta, eller så kan du använda olika sociala medier. De flesta av oss är öppna för nya möjligheter, men när du väl bestämt dig så är det bra att även själv aktivt göra något. Fundera på vad det är du har att erbjuda samt sök relevant information för att förbereda dig.

Läs också: Så hittar du de dolda jobben

  • Ring gärna och sök upp rekryterare direkt. Titta på olika annonser där man söker personer med din kompetens och erfarenhet och kontakta rekryterare för att höra vilka fler tjänster de har på gång och om dina meriter är något som efterfrågas.
  • Gör spontanansökningar. Vilka företag tycker du är intressanta och vad kan du erbjuda dessa potentiella nya arbetsgivare?
  • Använd ditt lojala kontaktnät. Prata med personer du känner och tala om att du vill göra något nytt.
  • Sociala medier. Kanske tycker du om att skriva bloggar eller på twitter? Här kan du bygga upp ditt varumärke och visa att du är specialist inom ditt område och väcka uppmärksamhet.
  • Linkedin, stor aktör på marknaden för personlig marknadsföring. Här kan du välja att finnas tillgänglig för rekryterare eller andra personer som letar efter personal genom att fylla i dina karriärmål. (Linkedin säger att de tar till åtgärder för att förhindra att din inställning visas för din arbetsgivare.) Se till att din profil visar tydligt vad du vill, vad du kan bidra med och gärna några resultat. För att bli ”hittad” så är det viktigt att du har relevanta sökord genom hela profilen och använder de ord som kännetecknas för de tjänster du önskar bli kontaktad för.

Läs också: Nio Linkedintips för att hitta nytt jobb

Mer från: ,