Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

En nyckel till första jobbet?

Hur tungt väger det att ha arbetat ideellt om man söker sitt första jobb och saknar annan erfarenhet? Karriärcoach Viveka Andersson vet.

”Att ha bidragit med något ideellt under sin fritid är oftast mer eftertraktat hos rekryterare i ett tidigt skede i karriären. Det är nu, när man har lite arbetslivserfarenhet att visa upp, som de ideella insatserna kan göra stor skillnad vid rekryteringsprocesser med likvärdiga kandidater. Genom det frivilliga arbetet kan man visa med tydliga exempel att man gärna är engagerad, har kapacitet att eventuellt ansvara för projekt, har skaffat sig värdefulla kunskaper inom olika områden, samt redan har ett kontaktnät ute i näringslivet.
Många använder sin studietid till att skapa dessa mervärden. Det finns ingen skala på 1–10 kring vad som är viktigast eller mest relevant när det gäller vad man engagerar sig i, utan här gäller det att fundera på vad som ligger närmast det man vill göra i sitt kommande yrkesliv. Vill man till exempel arbeta som revisor kan det vara värdefullt att visa att man haft bokföringsuppdrag.
Är din tanke att du vill arbeta utomlands, så blir volontärarbeten där du får använda språk eller skaffar dig kunskaper i interkulturella samarbeten mycket bra erfarenheter.  Se även till att få intyg från dessa uppdrag för att styrka det du tar upp och gör det tydligt för den blivande arbetsgivaren vad du kan bidra med i dina ansökningar.
Internationellt har volontärarbete stor betydelse. Det gör att dina erfarenheter av ideellt arbete kan vara ännu mer betydelsefullt när du söker tjänster i internationella företag.”

Läs också: Civilekonomernas tips för att skriva ett bra cv