Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Drömjobbet kan vara närmare än du tror

Det pratas mycket om karriärplanering. Vad är det, och kan du planera din karriär på något sätt? Är du orolig för att du är för gammal? Karriärcoach Viveka Andersson tipsar om hur du gör.

Det är aldrig för sent att planera för vad man vill göra framåt i livet. Förutsättningarna ändras och det är viktigt att du känner att du sitter i förarsätet och inte väntar på att andra ska ”styra” eller ”välja” åt dig, för vad som ska bli ditt nästa steg. 

Läs om: Fackligt engagemang som del av karriären

Karriär är dock något som betyder väldigt olika för olika personer och det gäller för dig att ta reda på vad som är viktigt för dig. Är det att bli chef och få en högre position eller lön? Är det att få ett jobb där du har mer kontroll och får styra dina tider mer? Kanske vill du helt enkelt byta bana (vidareutbilda dig/byta yrkesspår) eller kanske till och med starta eget? Det finns i stort sett lika många karriärvägar som det finns arbetstagare och har inget att göra med åldern.

Börja med att fundera på vad det är du vill och vad du kan. Gör en ordentlig genomarbetad självinventering där du tittar på vad du har för värderingar, intressen, kunskaper och färdigheter. Det är viktigt att du är noggrann här och verkligen förstår vad det är som driver dig och var du gör bäst ifrån dig. 

Läs också: Boosta din Linkedin-profil

Nästa steg är sedan att ta reda på vad du har för möjligheter att göra det du kommit fram till. Sök upp personer som gör det du önskar och gör informationsintervjuer. 

Fundera även på hur ditt idealjobb ser ut? Var ligger det? Hur ser miljön ut? Stor eller liten organisation o s v?

Det viktiga är nu att du tar dig tid för reflektering och att du förstår att du kan ta kontroll över din situation. Börja din karriärplanering redan idag, var nyfiken och dokumentera informationen för att få struktur. Kanske har du ett nytt drömjobb redan nästa år? 

Läs också: Ekonom – drömjobb för kvinnor och för unga