Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Byta jobb ofta – bra eller dåligt?

Är du en person som har många korta anställningar på ditt cv? Viveka Andersson, karriärcoach på Newstart, berättar hur du lyfter fram det som en merit.

På vissa tjänster och uppdrag är det vanligt att man byter jobb ofta, till exempel som projektledare eller inom marknad, kommunikation och it. I de branscherna erbjuds ofta en visstidsanställning eller ett vikariat som täcker ett projekt eller ett kortare uppdrag.

Även bemanningsbranschen erbjuder kortare uppdrag, och på redovisningsområdet är det många företag som outsourcar, vilket inte heller gör det konstigt om du har erfarenhet av att arbeta ett år på ett företag, och ett år på ett annat.

– Med andra ord är det inga konstigheter om du haft den här typen av tjänster, att du har en rad korta anställningar i ditt cv, säger Viveka Andersson. 

Hon menar att frågan i mångt och mycket är generationsbunden. Medan äldre generationer ser det som något ”fint” att vara lojal och stanna på samma företag, är de yngre mycket rörligare i dag. 

– Är du en eftertraktad kompetens är det inget konstigt med att du varit på många ställen. Många företag ser positivt på att man rör på sig, och kan snarare ifrågasätta varför du stannat på samma arbetsplats i 15 år – i synnerhet om du haft samma typ av position hela tiden, säger Viveka Andersson. 

I båda fallen – om du bytt jobb ofta, eller om du stannat länge på en arbetsplats, handlar det om hur du framställer detta i ditt cv och i din presentation. 

– Det gäller att du har en bra story, och kan förklara de val du gjort de senaste åren, säger Viveka Andersson. 

Text: Petra Malm