Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Är karriären slut vid 60?

Som ekonom i 60-årsåldern kan man känna sig borträknad av arbetsgivarna. Finns det verkligen någon chans att göra fortsatt karriär? Karriärcoach Viveka Andersson ger tips:

”Oavsett anledning till att man söker sig vidare så gäller det att ta reda på vad man vill göra i sin yrkesroll. Vid 60 har man stor erfarenhet av arbetslivet och mycket kunskap ifrån olika utbildningar och kurser.  Oftast har man även hunnit prova på en del olika tjänster och är därför medveten om sina styrkor. 

Ta reda på och kartlägg vad som är viktigt för just dig i en arbetsroll. Vilka arbetsuppgifter har du tyckt varit mest intressanta och givande? Vilka kunskaper och erfarenheter har du att erbjuda? Vilka resultat har du uppnått och vad har du bidragit med? Kanske har du varit bra på att införa effektiva rutiner eller kanske har du någon specialistkunskap som efterfrågas?

När man söker en tjänst, så gäller det att ge en tydlig bild av vad man vill, och vad man kan. Det finns ibland en myt hos arbetsgivare och rekryterare att personer som närmar sig slutet av sin karriär inte är lika nyfikna. Var därför tydlig med att du både har tid och engagemang att erbjuda den blivande arbetsplatsen.

Fundera också på var du kan göra det som du vill arbeta med. Intervjua personer som gör det du vill göra och skapa dig ett större nätverk, för att på så sätt få fler kontakter till områden du vill söka dig till. Våga prova något nytt. Många framstående personer har haft sin bästa karriär efter 60-års ålder.”