Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Anställningsintyget: Finns det en hemlig kod?

Har anställningsintyget spelat ut sin roll? Viveka Andersson, karriärcoach och rekryterare på Newstart vet vad som gäller.

Som arbetstagare har du efter avslutad anställning rätt att få ett arbetsintyg av arbetsgivaren. Men lagen till trots är det långt ifrån alla som per automatik får ett intyg. Effekten kan bli att du som tidigare anställd kan behöva ringa och tjata om att få ett intyg. 

Men hur viktigt är egentligen intyget i dag? 

– Söker du ett jobb via kontakter eller nätverk behövs knappast något intyg. Men går du via rekryterare så ingår i deras uppdrag att verifiera kandidatens uppgifter om sin yrkesbana och då kan det krävas intyg. Ett intyg är också bra om det dyker upp frågetecken kring referenser, säger Viveka Andersson.  

Ett arbetsintyg är inget som behöver skickas med i ansökan, men bör finnas på begäran precis som referenser. Innehållet kan variera men bör innehålla befattning, anställningstid, arbetsinnehåll och hur den anställde levt upp till det samt en helhetsbedömning. 

Finns det hemliga koder eller formuleringar som rekryterarna håller utkik efter? 

– Eftersom det är viktigare med referenser i dag, så läggs det inte samma tyngd vid intyget vid en anställning. Kandidaten kan ju ha skrivit det själv. Det man tittar på är i så fall på tonen i brevet. Saknas det helt målande adjektiv kan rekryteraren kanske bli osäker om kandidaten. 

Detsamma gäller om det bara står ”Vi önskar honom eller henne lycka till” i stället för ”Vi lämnar våra varmaste rekommendationer” till exempel, säger Viveka. 

Behovet av anställningsintyg varierar enligt henne från bransch till bransch. Allt beror på vilken efterfrågan och tillgång det finns på personal. Sedan finns det även en gräns för hur högt upp på karriärstegen man behöver tänka på intyg och där det saknar relevans. Exempel är befattningar som vd eller CFO.

Text: Torbjörn Askman