Karriärtipset

Känn dig själv om du ska leda bra

Man med anteckningsblock och penna pratar om bra ledarskap med kvinna, båda sitter på en parkbänk
Karriärtipset

Du har befordrats till teamledaren och blir nu chef över dina tidigare kollegor. Vad behöver du vara medveten om? Karriärcoach Viveka Andersson besvarar en läsarfråga.


Läs mer >

Locka fram medarbetarnas superkrafter

kvinna superhjälte kontorskläder spanar i fjärran Johan Thesslin locka fram
Aktuellt

Det är inte lönen som gör att vi presterar, det krävs helt andra verktyg. Men vilka och hur ska man använda dem? De frågorna besvarar ledarskapsutvecklaren Johan Thesslin.


Läs mer >

Känn dig själv – grunden i framgångsrik rekrytering

Agenda

Rekrytering kan bidra till ökat engagemang och lönsamhet på arbetsplatsen. Samhällsentreprenören Lennart Engelhardt, vill slå ett slag för värdegrundsbaserad och fördomsfri rekrytering som sätter självkännedom i fokus – både i ledningsgruppen och verksamheten.


Läs mer >

Lyckad rekrytering – 3 tips för att hitta rätt kandidat

Aktuellt

En lyckad rekrytering kräver en bra kravprofil, kunskap om de avgörande kompetenserna och tydliga förväntningar.  Tid är också en framgångsfaktor. Här är rekryteringschefens bästa tips för att hitta rätt kandidat. 


Läs mer >

Chefer agerar snabbt mot avvikande medarbetare

Chefer är snabba på att hantera anställda som inte levererar, följer regler eller är samarbetsvilliga. Forskaren Kristina Sutter-Beime har skrivit en ny avhandling om avvikande anställda. Nu har hon fått Wallanderstipendiet på drygt 1,7 miljoner kronor för att forska vidare.


Läs mer >

Feedback framgångsfaktor på bra arbetsplats

Aktuellt

En bra arbetsplats skapar framgångsrika team. Psykologen Oskar Henrikson har kartlagt vad som krävs – tydlig feedback är en viktig del.


Läs mer >

Håll dig anställningsbar

Reportage

Anställningstrygghet är numera något av ett museiföremål, tillsammans med resten av industrisamhället. I kunskaps-samhället gäller det att ständigt kompetensutvecklas. Men hur mycket stöd kan du räkna med från din arbetsgivare?


Läs mer >

Första hjälpen för nya chefer

Verktyg

En chef måste kunna delegera och samtidigt vara en förebild. Och det är både vad du säger och vad du gör som räknas menar Mikael Peterson. Han är en av flera författare till ledarskapsklassikern Att vara chef och ledare.


Läs mer >

Verka här och nu – ledarskap enligt zen

Verktyg

Vad kan tusenåriga teorier ge dagens ledare? En hel del visar det sig. Nutida ledarskapsutmaningar kan hitta konkreta lösningar och svar i zenbuddhismen. Det menar Tommy Fallonius i boken Ledarskapets faktor Z (Roos & Tegnér).


Läs mer >

Så hanterar du en destruktiv ledare

Verktyg

Det finns effektiva sätt att hantera en chef som gör att du mår dåligt. Forskaren Maria Fors Brandeby tipsar om hur.


Läs mer >