Karriärtipset

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Hur löser jag gammalt groll med kollega?

Du ska bli chef över en kollega som du inte drar jämnt med. Inför det vill du ta nya tag för att starta om relationen och lägga gamla surdegar bakom er. Hur gör du det på bästa sätt? Karriärcoach Viveka Andersson ger råd i en svår fråga.

Gör så här för att hänga med utvecklingen

Du trivs på ditt jobb, men får inte tillräckligt med utbildning. Hur ska du göra för att inte tappa din kompetens, och fortsätta vara anställningsbar i en föränderlig värld? Karriärcoach Viveka Andersson ger tips på hur du kan utvecklas.

Fått fel arbetsuppgifter på nya jobbet?

Du har börjat ett nytt jobb, men de arbetsuppgifter som utlovades vid jobbintervjun stämmer inte med det du faktiskt får göra. Karriärcoach Viveka Andersson ger fyra tips på hur du kan agera för att få din nya chef att infria sina löften.

Var aktiv själv om du vill bli erbjuden jobb

Du är intresserad av att byta jobb, men vill inte att din nuvarande arbetsgivare ska få kännedom om det. Hur gör du det känt hos rekryterare att du finns tillgänglig? Karriärexpert Viveka Andersson coachar i en knepig fråga.

”Utgå från det som ger dig energi”

Hur viktigt är det ur ett karriärperspektiv att tidigt skaffa sig ”rätt” arbetslivserfarenhet? Karriärcoachen Viveka Andersson: ”Utgå från det som ger dig energi”.

Fem punkter för att bli erbjuden nytt jobb

Du vill byta jobb, men vill inte att din nuvarande arbetsgivare ska få kännedom om det. Vår karriärexpert Viveka Andersson tipsar om hur du ska agera för att öka chansen att bli erbjuden nytt jobb.

Gör en plan för att bli chef

Du tycker att du har de egenskaper som krävs för att bli en bra arbetsledare, men din nuvarande arbetsgivare verkar inte se det. Hur ska du göra för att komma på fråga för en chefstjänst? Karriärcoach Viveka Andersson vet.

Utveckla din tjänst på dina villkor

Du har varit flera år på din arbetsplats och du trivs, men din chef tar inte in dina visioner. När du föreslår olika mål så får du aldrig gehör och du är missnöjd med dina insatser. Ska du söka nytt jobb? Karriärcoach Viveka Andersson svarar.

Snacket går – vågar jag ta det nya jobbet?

Du har fått ett lockande jobberbjudande, men hört rykten om att arbetsplatsen är dysfunktionell. Hur tar du reda på hur allvarligt det är och hur det kan påverka dig? Karriärexpert Viveka Andersson vet hur du kan agera för att kunna ta ett välgrundat beslut.

Så bidrar du till ett bra avslut på jobbet

Riv inga broar bara för att du fått ett nytt jobb. Karriärcoachen Viveka Andersson om hur du bidrar till ett bra avslut på ditt gamla jobb.

Så tar du dig vidare i yrkeslivet

Jobbet går på tomgång. Det är dags att hitta den där nytändningen i yrkeslivet. Karriärcoachen Viveka Andersson ger sina bästa tips för hur du kan gå vidare.

Mätbara mål bra vid lönesamtal

Du är inte nöjd med din löneutveckling och vill få ut mer av lönesamtalet. Karriärcoachen Viveka Andersson tipsar om vad du bör tänka på när du förbereder dig.

Ta reda på vart ditt företag är på väg

Det talas om digitaliseringens vinnare och förlorare. Vad ska jag, som ekonom, göra för att hänga med på tåget och slippa riskera att förlora jobbet? Karriärcoachen Viveka Andersson svarar.

Tänk på det här inför intervjun

Du är kallad till jobbintervju, men din nervositet gör dig inte rättvisa vid intervjutillfället. Viveka Andersson tipsar om hur du kan tänka för att känna dig säkrare och vara mindre nervös.

God självinsikt ett första steg

Hur gör man sig så anställningsbar som möjligt redan under studietiden? Karriärcoachen Viveka Andersson svarar.

Hur utvecklas utan att byta arbete?

Vad gör man om man jobbat länge på samma arbetsplats och alltid förväntas göra samma arbetsuppgifter, men vill utvecklas i jobbet utan att byta arbetsgivare? Karriärcoachen Viveka Andersson svarar.

Så tänker du med personliga brevet

Gör alltid det personliga brevet så kort och koncist som möjligt, tipsar karriärcoachen Viveka Andersson. Det viktigaste är vad du har åstadkommit under ditt arbetsliv och vad du kan bidra med.

Lyft fram det som är viktigt

Hur kan jag profilera mig för att få ett marknadsföringsjobb efter nära tre år som ekonomiassistent? Karriärcoachen Viveka Andersson svarar.

Hjälp mig att ta tag i min situation!

Du känner dig pressad på jobbet och har blivit uppmanad att söka nytt jobb för att inte bli utbränd. Hur ska du kunna gå vidare till ett nytt jobb när du redan går på batterireserven? Karriärcoach Viveka Andersson ger tips.

Hur byter jag bransch?

Efter att ha arbetat i några år i en tjänst där du inte riktigt känner att du har fått använda din fulla kompetens, så vill du byta bransch. Hur gör du för att visa att du är rätt person för en annan slags tjänst? Viveka Andersson guidar i en svår fråga.

Hur får jag tillbaka arbetsglädjen?

Efter en utbrändhet eller andra stora personliga förändringar kan man behöva starta om för att hitta arbetsglädjen igen. Karriärcoach Viveka Andersson tipsar om vad du kan tänka på för att gå vidare.

Hur får jag både karriär och familj?

Du vill byta arbetsgivare men upplever att du väljs bort på grund av din ålder. Hur kommer du runt problemet och visar att du är bäst lämpad för en tjänst? Viveka Andersson guidar i en svår fråga kring karriären.

Så hittar du de dolda jobben

Många söker via annonser som finns ute. Hur hittar du de jobb som inte annonseras ut? Vår karriärexpert Viveka Andersson har tipsen.

Hur byter jag bransch?

Efter 15 år som ekonomichef inom offentlig sektor vill jag söka mig till privata arbetsgivare då lönerna är bättre. Men konkurrensen verkar svårare den vägen. Vad kan jag trycka extra på för att visa att jag är bäst lämpad?

Skadar en paus min karriär?

Du har jobbat som controller under några år. Nu vill du ta en paus i karriären och göra något annat en tid. Kommer det att ligga dig i fatet om du, om några år, vill jobba som controller igen? Karriärcoach Viveka Andersson vet hur du ska göra.

Övertid – nej tack!

Du vill göra karriär men inte kompromissa när det gäller tid för familj och fritid. Karriärcoach Viveka Andersson tipsar om hur du väljer rätt arbetsgivare och hur du undviker övertidsfällan.

Så klarar du personlighets-testet!

Hur viktiga är personlighetstester vid rekryteringar och vad ska kandidaten tänka på? Karriärcoach Viveka Andersson vet.

En nyckel till första jobbet?

Hur tungt väger det att ha arbetat ideellt om man söker sitt första jobb och saknar annan erfarenhet? Karriärcoach Viveka Andersson vet.

Är karriären slut vid 60?

Som ekonom i 60-årsåldern kan man känna sig borträknad av arbetsgivarna. Finns det verkligen någon chans att göra fortsatt karriär? Karriärcoach Viveka Andersson ger tips.

Söka jobb: Vad göra när det inte nappar?

Hur ska man tänka när man sökt jobb efter jobb och aldrig blivit kallad till intervju? Karriärcoach och rekryterare Viveka Andersson ger tips hur du kan ta dig ur stiltjen:

Så klarar du intervjun!

Att bli kallad till anställningsintervju är en sak. Men att sköta sina kort rätt under intervjun är en annan. Karriärcoach Viveka Andersson berättar om vanliga misstag. (Foto: Istockphoto)

Byta jobb ofta – bra eller dåligt?

Är du en person som har många korta anställningar på ditt cv? Viveka Andersson, karriärcoach på Newstart, berättar hur du lyfter fram det som en merit.

När du vill byta inriktning

Vad ska du göra om du efter flera år i karriären vill byta inriktning och bransch, men känner att du fastnat i ett fack? Viveka Andersson, karriärcoach på Newstart ger tips.

Var nogrann i cv:et!

Att fara med osanning och överdrifter i cv:t kan lätt straffa sig, förr eller senare. Viveka Andersson, karriärcoach och rekryterare på Newstart förklarar varför.

Ska du ställa upp som referens?

Har du fått frågan om att ställa upp som referens till någon som sökt jobb? Viveka Andersson, karriärcoach på Newstart, förklarar vad du behöver tänka på. Foto: Jann Lipka

Var det här allt?

Tio år har gått sedan du fick drömjobbet. Men så upptäcker du att du inte alls vill syssla med det du gör. Karriärcoach Viveka Andersson vet råd. Illustration: Istockphoto

Varning för nitlott!

Att byta jobb är för många ett glädjeämne. Men det gäller att se upp för problemarbetsplatser. Viveka Andersson, rekryterare och karriärcoach på Newstart ger råd. Illustration: Istockphoto

Söka jobb: När det var länge sen

Var det många år sedan du sökte jobb? Då kan det vara läge att upp­datera kunskaperna om vad en ansökan bör innehålla. Viveka Andersson bjuder på en snabbkurs.

Måste jag vara med på Linkedin?

Hur viktigt är det att finnas med i sociala medier om man söker jobb? Viveka Andersson, rekryterare och karriärcoach på Newstart ger råd.

Anställningsintyget: Finns det en hemlig kod?

Har anställningsintyget spelat ut sin roll? Eller finns det dolda koder du bör hålla utkik efter? Viveka Andersson, karriärcoach och rekryterare på Newstart vet vad som gäller.