Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Kostymklädd man lutar sig mot glasfasad i kontorsbyggnad på kvällen han är redovisningsekonom

Se till att övertiden kompenseras

Sedan sex år tillbaka arbetar jag som redovisningsekonom på ett företag inom tillverkningsindustrin. Kommer nog att få erbjudande om att gå upp som chef för gruppen då nuvarande går i pension till årsskiftet. Förutsätter att det ska kunna ge ett lönelyft även om jag också fortsättningsvis kommer att vara till ca två tredjedelar operativ. Det har min chef varit. Jag tog examen 2011 och har idag 39 000 samt övertidsersättning. Hur mycket bör jag begära om jag blir erbjuden befordran?
Gråhårig slätrakad man med rektangulära glasögon expert på kollektivavtal
Sören Lundgren.

Din lön idag tycks vara marknadsmässig, redovisningsekonom med examen 2011 har cirka 37 000 i medianlön. Det är lite ont om redovisningschefer med examensår 2011 men bland de vi hittar så ligger tyngdpunkten på cirka 55 000. 

Ekonomernas ingångslön ökar 2020

En del av löneskillnaden torde ligga i att man i större grad än ekonomerna avstår övertidsersättning. Den ursprungliga tanken med att chefer inte fick övertidsersättning var att dessa skulle kunna beordra underställd personal att göra övertid när det behövdes istället för att själva arbeta extra. Alla chefer känner kanske inte igen sig i den beskrivningen idag. 

Viktigt alltså att du kompenseras för övertidsersättning, om du inte erbjuds behålla den. Den rådande statistiken avser 2018, men jag har tagit hänsyn till att din lön ska ligga i 2020 års löneläge. 

Putta din lön i rätt riktning


Annons:

Bli medlem i Akavia.