Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Sandstrand där det står 2020 mot blått hav och himmel symboliserar semester och korttidspermittering

Korttidspermittering och semester

Jag är korttidspermitterad. Hur kommer det att påverka min semester, alltså hur den tjänas in och hur den ska tas ut?
Mörkhårig kvinna med litet leende, klädd i svart blus.
Ulrika Emteryd.

Vid intjänande av semester där du som arbetstagare deltar i ett korttidsarbete kan du få din arbetstid koncentrerad till vissa dagar i veckan, till exempel måndag-onsdag. Lediga dagar som beror på korttidsarbete, alltså torsdag-fredag i vårt exempel, är semesterlönegrundande. Det innebär att antalet betalda semesterdagar alltså inte minskar för att du som arbetstagare har fått din arbetstid förkortad och bara arbetar tre dagar per vecka. 

Korttidspermittering utökas

Om du skulle ta ut av semesterdagar och endast arbetsdagarna skulle räknas som semesterdagar så skulle du få en längre ledighet än den arbetstagare som arbetar heltid. 

Därför läggs semesterdagar ut även på de lediga dagarna om semester tas ut över en sammanhängande period, det vill säga fem semesterdagar per vecka. Detta gäller dock inte om arbetstagaren bara vill ta ut en enstaka semesterdag. Då läggs semester ut endast på den arbetsdagen.  

Så fungerar korttidsarbete


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

Mer från: