Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Mörkhårig man i ljusblå kavaj vid bardisk, som är intresserad av a-kassa

Kan egenföretagare få a-kassa?

Kan du som är egenföretagare få ersättning från a-kassan och Civilekonomernas inkomstförsäkring? Ombudsman Yvette Rosén besvarar en medlemsfråga.
blond medelålders kvinna porträtt ler
Yvette Rosén Oldenstam. Foto: Annika af Klercker.

Om du är medlem hos Civilekonomerna och Akademikernas a-kassa (AEA) och företaget är olönsamt har du rätt till ersättning under samma förutsättningar som en person med anställning har.

Gigga, frihet eller begränsning?

Vissa särskilda villkor gäller dock för egenföretagare, som t.ex. för att få a-kassa får du inte längre bedriva någon verk- samhet i ditt företag. A-kassan är restriktiv i sin bedömning eftersom ersättningen inte ska vara en utfyllnad när företaget går dåligt och samma sak gäller vid uppstart av ett företag.

Ta rätt betalt som egenföretagare

Det krävs inte att företaget avvecklas helt utan det är tillräckligt att det är vilande och det blir företaget genom att du intygar till a-kassan att det är vilande. Har du tidigare fått ersättning när företaget har varit vilande, måste du ha haft igång verksamheten i fem år för att det ska kunna läggas vilande igen.

 

 

 

 

 

Inkomstförsäkringen grundar sitt beslut om utbetalning av ersättning på om a-kassan beviljar dig ersättning.

Mer från: ,