Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

Vågar jag vara föräldraledig?

Jag är en manlig ekonom på ett internationellt företag i Sverige. Det kanske låter konstigt, men mitt problem är att jag inte vågar vara föräldraledig, ingen av mina manliga kollegorna har varit det, och jag är rädd för att förstöra karriären. Nu är det extra jobbigt för min fru protesterar. 

Svar: Det låter väldigt märkligt att ingen av dina manliga kollegor har varit föräldraledig. Har det enbart med kulturen på företaget att göra? Har du talat med de andra om detta? Det låter som ett väldigt ”gammeldags” företag. Visst finns det företag som inte direkt uppmuntrar män att vara hemma med sina barn, men samtidigt har allt fler företag de senaste åren insett hur viktigt det är att ha en bra och jämlik policy gällande föräldraledighet. Jag har förståelse för att du är rädd om ditt jobb, det ska man vara. Men jag skulle vara mer rädd om relationen till familjen! Vad är viktigast för dig?
Det är inte alltid jag ger konkreta råd i den här spalten, oftast ställer jag motfrågor som förhoppningsvis får den berörda personen att komma till egna beslut. Den tid du spenderar med ditt barn är värd hur mycket som helst. När du om några år funderar över den här tiden i livet, vilket beslut tror du att du önskar du tog? Om du tar ut föräldraledighet, vad är det värsta som kan hända? Om du inte tar ut ledighet, vad är det värsta som kan hända?
Att det finns företag som har en sådan kultur att många är rädda att ta ut sin föräldraledighet är en sak. Att acceptera det och sedan välja att jobba vidare, det är en helt annan sak. Även om du skulle uppleva att det kan påverka din karriär negativt på din nuvarande arbetsplats, så kan det faktiskt visa sig vara en av de viktigaste besluten du tar, oavsett vad du gör. Om du följer ditt hjärta och din innersta vilja är jag övertygad om att det kan medföra en massa positiva saker i livet, även karriärmässigt. Kom ihåg, det finns val, även vem man väljer att arbeta för!