Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

Vågar jag tacka ja till drömjobbet?

Jag har fått erbjudande om ett drömjobb som kommer att medföra hård arbetsbelastning. Om jag tar jobbet är jag rädd för att jag inte kommer hinna med småbarnsfamiljen. Ska jag tacka nej till jobbet?

Patrick Grimlund svarar: Det är självfallet ingen lätt fråga att svara på eftersom jag inte vet dina övriga livsförutsättningar. Du och din sambo är de enda personerna som kan komma fram till ett svar som är bäst för er. Eftersom du skriver att det är ett erbjudande om ett ”drömjobb” så antar jag att du verkligen vill ha jobbet, en dröm som skulle gå i uppfyllelse. Ställ dig själv en mängd frågor: hur skulle det kännas om du tackade nej till jobbet? Vilka skulle konsekvenserna bli om du tackar ja respektive nej till erbjudandet? Etc.

I slutänden är det ett beslut som du får ta tillsammans med din partner. Troligtvis vet du redan om det är något som din sambo kommer att backa upp och uppmuntra dig till, eller om hen tycker att det inte är läge att anta jobbet på grund av er familjesituation. Det viktigaste är att du känner att du är rättvis mot dig själv och din familj, gör det som känns rätt. Om din partner backar dig och du själv verkligen vill ta jobbet så go for it! Man ångrar ofta det man inte gjorde. Men är pusslet för svårt att få ihop och du och din partner inte tror att det kommer att funka, då ska du så klart avstå. Det handlar om prioriteringar, värderingar och vad som är viktigt för dig i livet.

Jag råder dig till att följa dina drömmar och inte låta rädsla stoppa dig. Jag tror att om du och din partner vill så kommer ni att klara familjepusslet trots hård arbetsbelastning. Frågan är bara vad du är beredd att offra i form av tid med barnen m m. Ta ett ordentligt samtal med din partner, gör tillsammans plus- och minuslistor om det behövs, och ta sedan beslutet med hjärnan, hjärtat och magen.