Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

Vågar jag kritisera ägarfamiljen?

Jag är ekonomichef i ett familjeföretag där ägarna tar ut alldeles för stora utdelningar med tanke på företagets storlek och lönsamhet. Även familjemedlemmar som arbetar i bolaget får ut alldeles för höga löner. Vågar jag påtala problemet för vd utan att riskera mitt jobb?

Jag vet inte hur länge du arbetat på företaget eller hur nära du står ägarfamiljen, men oavsett det så tycker jag att du skall ta upp dina tankar och åsikter med vd. Som ekonomichef har du ett förtroende och ett ansvar både gentemot din uppdragsgivare, men även mot dig själv, att göra det som du anser vara bäst för företaget. Om du anser att de höga utdelningarna skadar företaget och om du anser att familjemedlemmarna tar ut alldeles för höga löner på ett sätt som är negativt för verksamheten (kanske måste göra avkall på investeringar m m som du anser vara nödvändiga eller strategiskt viktiga) så skall du givetvis ventilera detta på ett snyggt sätt. Du gör detta bäst genom att pedagogiskt visa hur utdelningarna/lönekostnaderna påverkar verksamheten och vad du anser att bolaget i stället kan använda dessa resurser/medel till.

Om det är så att bolaget går dåligt och att ägarna äter av det egna kapitalet på ett ohållbart sätt så måste du självklart vara väldigt tydlig med vilka konsekvenser detta kan få. Om det är så att bolaget går bra och har en stark finansiell ställning, men att du anser att pengarna bör återinvesteras i verksamheten får du argumentera för detta och hur det skulle kunna generera framtida avkastning för ägarna. Det viktiga är att du är konstruktiv och affärsmässig i det du presenterar (förslag/råd/argument) så att det inte uppfattas som avundsjuka eller missunnsamhet.

Troligtvis har ägarfamiljen en tanke med bolaget och dess framtid, samt strategi. De har ju uppenbarligen kommit överens om storlek på utdelningar och löner, och det ska nog till övertygande argumentation om varför de bör tänka om. Men som sagt, om du anser att utdelningar och lönenivå är på tok för höga för vad bolaget klarar av måste du självklart flagga för detta utan att känna dig rädd att riskera ditt jobb. Snarare tvärtom visar du att du månar om bolaget och att du på ett professionellt sätt vågar stå för dina tankar och åsikter.