Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

Starta företag med vän

Fråga: Jag och min kompis planerar att starta företag tillsammans. Jag har just blivit arbetslös och han trivs inte på sitt arbete. Därför känns det som ett bra läge för oss att dra igång eget. Folk i min omgivning säger att man inte ska riskera vänskapen genom att starta bolag tillsammans. Hur ser du på det?

Svar: Jag vill inte avråda från att starta företag med en vän. Självklart finns det risker, men det finns också många fördelar. Många framgångsrika företag har startats av vänner. Det är ofta bättre och lättare att vara två och att man dessutom känner varandra privat gör att det finns ett uppbyggd förtroende. Enligt viss forskning är förtroendet till och med viktigare än den individuella kompetensen hos lagmedlemmarna.
Det finns saker ni bör tänka på. Att sakna jobb eller att inte trivas på jobbet är inte en hållbar anledning till att starta ett företag. Har ni en konkret affärsidé? Har ni tänkt igenom förutsättningarna kring affärsplanen? Om allt detta är klart återstår att skriva ett kompanjonavtal. Detta bör absolut göras noggrant! Diskutera formella frågor som vd, aktie­utdelning, finansiering.
Men även mjuka frågor som vad händer om någon av er vill göra något annat? Vem ansvarar för vad och hur löser vi konflikter?
Kontakta en rådgivare i samband med att ni upprättar avtalen. Nyföretagarcentrum erbjuder kostnadsfri rådgivning för nyföretagare.