Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

Ställer jag för höga krav på kollegorna?

Jag är chef med personalansvar och har höga krav på mina medarbetare. Samtidigt vill jag måna om en god arbetsmiljö. Hur vet jag att mina krav inte är för högt ställda? Att fråga kanske inte resulterar i ett ärligt svar?

Jag tycker att det är helt rätt att som chef ha höga krav på sina medarbetare, det visar ju bara att du tror på dem och att du anser att de är kapabla på sitt jobb.  Att du samtidigt värnar om en god arbetsmiljö är ju toppen. Arbetsmiljö handlar ju om väldigt mycket annat än att ställa krav.  Att ställa krav upplevs oftast som något positivt. Om du ställer tydliga och realistiska krav är det utmärkt, det är bättre än att inte ställa krav alls. 

Du är orolig för om du ställer för höga krav på din personal. Börja med att ställa dig själv några frågor för att bena ut dina funderingar. Är mina krav förankrade i arbetsbeskrivningen? Finns det utrymme för diskussion och återkoppling? Har jag högt i tak, det vill säga låter jag mina medarbetare ventilera sina tankar och åsikter öppet? Har jag överdrivet höga krav på mig själv, och i så fall, hur yttrar de sig? På vilket sätt ställer jag krav på mina medarbetare? Vad är det som gör att jag oroar mig, vilka signaler har jag fått? 

Om du är lyhörd och inkännande tror jag att du kommer att märka om du ställer för höga krav. Mitt förslag är att du alltid försöker stämma av med dina medarbetare, individuellt och i grupp, i samband med att du ställer krav, en enkel fråga som: ”känns det rimligt” eller ”låter det ok, eller behöver du mer tid” osv.

Då tror jag det ger sig per automatik, driftiga och duktiga medarbetare vill prestera, de vill inte såsa. Samtidigt är det inte till någons fördel att ha för höga krav på sig i längden, risken är att man går in i väggen. Alla är olika på att hantera press och stress, och jag kan tänka mig att vissa av dina medarbetare gillar att du har krav på dem, det betyder att du ser dem, och tror på dem. Samtidigt kan andra tycka att det känns övermäktigt och att kraven inte är förankrade. Alltså kan frågan om krav upplevas högst individuellt och jag tycker definitivt att du skall fråga hur just hen upplever det, då får du med största sannolikhet ett ärligt svar, i alla fall om de känner att du frågar för att du faktiskt bryr dig. Det påverkar ju även arbetsmiljön, som du också månar om.