Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

Ska jag byta spår för att få jobb?

Fråga: Jag har blivit klar med min ekonomutbildning med inriktning marknadsföring. Jobbchanserna för oerfarna ekonomer inom området är små i dagsläget. Ska jag tänka om och överge mina planer på att arbeta med marknad?

Coach Patrick Grimlund svarar: Hej! Du har just ägnat cirka fyra år till att utbilda dig till ekonom och marknadsförare. Kasta inte bort det! Du skall självklart inte vika dig och stänga dörrar till den framtida yrkesbana du har tänkt bara för att det är en tuff marknad just nu. Det är alltid en mer eller mindre tuff marknad och man kan inte planera livet efter konjunktursvängningar. Tvärtom, det är nu du ska visa vad du går för. Jag tror att du är uthållig, motiverad och målmedveten, för det har du visat som har pluggat klart och tagit examen.

Räkna med att du kanske inte landar exakt på det jobb och den tjänst som du tänkt dig från början. Mitt tips är att söka brett. Du har ju läst marknadsföring, tänk då som en marknadsförare. Förutom att söka annonserade tjänster bör du så klart använda dina kontakter och även skicka spontana intresseanmälningar till företag. Visa att du verkligen vill ha jobbet och vad du kan tillföra.

Tänk på att marknadsföring kan vara väldigt mycket; anpassa dig och dina ansökningar till respektive företag/tjänst. Det är dags att börja praktisera vad du har lärt dig. Hur bygger man kännedom? Vad skapar intresse? Hur tänker potentiella kunder/arbetsgivare? Vad i ditt erbjudande är attraktivt, kanske unikt? Vad har du som inte andra har? Nu är det dags att ta fram det och leverera, tänk utanför den utslitna boxen. Se jobbsökandet som ett jobb, ett utmanande projekt. Och kom ihåg, allt det vi gör, säger, konsumerar och lever av har med marknad att göra – på ett eller annat sätt, så din marknad är större än vad du tror! 

Lycka till!